• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...
Fındık dahil 110 farklı çeşit turşu yapıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Samsun'un İlkadım ilçesindeki iş yerinde 10 yıldır turşuculuk yapan Zakir Tozlu, turşusunu yaptığı meyve ve sebzelerin farklılığı ile de dikkat çekiyor.

Son dönemde koronavirüs salgını nedeni ile bağışıklığı güçlendirdiği için insanların tercih ettiği turşuda çeşitlilik, Tozlu'nun ana hedefi haline gelmiş adeta.

FINDIK, CEVİZ, MUZ, ÇİLEK, BROKOLİ, MANDALİNA, KARPUZ KABUĞU VE MİDYENİN TURŞUSUNU YAPIYOR
Tozlu, aralarında fındık, ceviz, muz, çilek, brokoli, mandalina, karpuz kabuğu ve midyenin de bulunduğu 110 çeşit turşu yapıp satıyor.  Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte turşu tüketiminin de artarken vatandaşlar en çok fasulye, biber, lahana, salatalık, domates, pancar ve acur turşularını tercih ediyor.

“FINDIK KARADENİZİN İNCİSİ NEDEN YAPMAYALIM DEDİM, TURŞUSUNU YAPTIM”
Turşu yapımına ilk başladığında herkesin sıklıkla yaptığı ve bilenen sebze ve meyveleri kullandığını ancak daha sonra çeşidi artırmaya çalıştığını dile getiren Tozlu, "Klasik turşusu yapılan sebzelerin yanında özellikle meyve turşuları yapmaya da başladım. Muş, çilek, fındık, kuşburnu, ceviz, mandalina, portakal turşularını görenler ilk başta çok şaşırıyorlar. Son olarak midye turşusu yaptım o da en ilginç turşulardan birisi oldu. İnsanlar belki 10 çeşit turşu biliyordur biz 110 çeşit turşu yapıyoruz. Mesela fındık Karadeniz'in incisidir, neden turşusunu yapmayalım dedim ve onun da turşusunu yaptım." dedi.

“SEBZE KALİTELİ OLACAK SONRA SİRKE KULLANILACAK”
İyi bir turşu yapmamanın sırrının ilk olarak sebzenin kalitesinden geçtiğini belirten Tozlu, "İyi bir sebze ile turşuyu yapmamız gerekiyor. Turşunun güzel ve leziz olması için muhakkak sirke kullanmamız gerekiyor. Kaya tuzu, sarımsak, karabiber, defne yaprağı gibi malzemeleri içine koyduğumuzda turşumuz her zaman güzel olacaktır. Yeşilçam'da 'Neşeli Günler' filminde de konu olduğu gibi turşu sirkeden mi limondan mı yapılır diye söylenir günümüze baktığımız zaman limonla istenilen sayı belki yüzde 5'tir. Limonla yapanlara saygı duyuyoruz, onlar da üstatlarımız ama biz sirkeyi tercih ediyoruz." diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir