• DOLAR 32.567
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2427.984
  • ...
HÜDA PAR Genel Başkan Sağlam'dan "yargıda reform" açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Genel Başkan İshak Sağlam yaptığı açıklamada; adalet üretmesi gereken yargı mekanizmasını ve okullarda ilk ara tatilini değerlendirdi.

Okullardaki ilk ara tatilini değerlendiren Sağlam, eğitimde yaşanan sorunları gidermek için yüz yüze eğitimin önemine vurgu yaparak, alt yapının bir an önce tamamlanması çağrısında bulundu.

Hukuk alanında yeni reform söylemlerini değerlendiren Sağlam, “Cumhurbaşkanının ardından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de yeni reformlara işaret ederek hukuk güvenliğinin vatandaş lehine korunması ile tutukluluğun istisnaya dönüştürülmesine dair güçlü adımlar atılacağını ifade etti. Bu beyanatlar geleceğe dair olumlu bir mesaj içerirken ülkenin içinde bulunduğu adalet krizinin artık sürdürülemez boyutlara ulaştığının da ifadesidir. Hukuki delilden yoksun dosyalarda bile uzun tutukluluk süreleri yargının itibarını zedelemektedir. Oysa devletin yegane meşruiyet kaynağı adalettir. Son anketlerde adaletsizliklerin; Türkiye’nin en önemli ikinci sorunu olarak çıkması ve yargıya olan güvenin yüzde 10’lara kadar düşmesi hayli düşündürücüdür.” dedi.

“Siyasi iktidarın hızlı bir şekilde talebe uygun reformlara gitmesi, ülkenin en acil ihtiyaçlarından biridir”

İktidarın, toplumun taleplerine uygun reformlara gitmesi gerektiğine dikkat çeken Sağlam, “Sayın Cumhurbaşkanı ile Adalet Bakanının altını çizdiği hukuki güvenlik ve belirlilik ilkeleri, hukuk devletinin ön koşullarıdır. Hukuki güvenlik ilkesi, hukuk normlarının öngörülebilir olmasını, bireylerin tüm işlemlerinde devlete güven duyabilmesini, devletin de yasal düzenlemelerde bu güveni zedelemekten kaçınmasını gerekli kılar. Belirlilik ilkesi ise yasal düzenlemelerin hem kişiler hem de idare yönünden herhangi bir kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır ve uygulanabilir olmasını gerektirir. Bu ilke ayrıca kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarına karşı koruyucu hukuki mekanizmaları ifade etmektedir. Bugün ülkemizde yargı bağımsızlığı, kişi özgürlüğü, hukuki güvenlik ve belirlilik ilkeleri teorik tartışmaların ötesinde, güçlü toplumsal bir talebe dönüşmüştür. Siyasi iktidarın hızlı bir şekilde bu talebe uygun reformlara gitmesi, ülkenin en acil ihtiyaçlarından biridir.” ifadelerini kullandı.

Okullarda ilk ara tatil başladı

Okullardaki ilk ara tatili değerlendiren Sağlam, “Bir hafta sürecek olan ilk ara tatil 16 Kasım Pazartesi yani bugün günü başladı. Tüm öğrenci, öğretmen ve velilerimize hayırlı olsun. Salgının bir an önce kontrol altına alınmasını ve pandemi nedeniyle sadece uzaktan eğitim alabilen 6, 7, 10 ve 11. sınıfların da yüz yüze eğitime geçmelerini temenni ediyoruz. Teknik alt yapının yetersizliği ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle uzaktan eğitimden istenilen verim alınamadı. Uzaktan eğitimin oluşturduğu stres ve kaygı; yüz yüze eğitime kısmen geçilmesi ile aile ve öğrencilerde bir ümit ve heyecana dönüştü.  Az bir süre de olsa öğrenciler yüz yüze eğitimden istifade ettiler.” dedi.

“Yüz yüze eğitimin alt yapısı bir an önce tamamlanmalıdır”

Yüz yüze eğitimin önemine dikkat çeken Sağlam, “İmkan sahibi veliler, çocuklarını özel okul ve etüt merkezlerine gönderebildiler. Bu durum diğer öğrencileri dezavantajlı duruma düşürdü. Uzaktan eğitim fırsat eşitliğini ortadan kaldırarak mağduriyetleri katladı. Canlı derse katılımın yüzde 50’nin altında kaldığı bir realitedir. Neredeyse hiç işlenmemiş derslerden sınav yapılması ayrıca ciddi bir sorun kaynağı olmuştur. Bu sınavlarda bir başarı beklemek mümkün değildir. Okullarda yapılan yazılı sınavlar ile LGS ve YKS sınavlarında ortaya çıkacak sonuçlar hem aileler ve hem de öğrenciler üzerinde ciddi olumsuzluklar oluşturacaktır. Bütün bunları gidermek için yüz yüze eğitimin alt yapısı bir an önce tamamlanmalıdır.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA) 



Bu haberler de ilginizi çekebilir