• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...
Vali Varol: Ağrı'nın potansiyelini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ağrı Valisi Osman Varol, İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) konukevinde düzenlenen programda, kentte faaliyet gösteren yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya geldi.

Yürütülen ve yapılması planlanan projelerle ilgili bilgi veren Vali Varol, Valilik bünyesinde 5 personelden oluşan Proje Koordinasyon Merkezinin kurulduğunu, merkez ve ilçelerde toplam 26 kamu kurum ve kuruluşunda 59 personel görevlendirilerek kurum proje ofisleri kurulduğunu söyledi.

 

Ağrı'nın tarım ve hayvancılık açısından çok önemli bir konumda olduğunu belirten Varol, bu çerçevede Gıdakent Projesi'ni hayata geçireceklerini kaydetti.

"Hayvancılık, Ağrı'ya katma değer sağlayacak"

"Yatırımcıyı yatırım yapmaya ikna etmek için önce engelleri kaldırmanız gerekiyor, tabi bu engellerden ilki yatırım maliyeti." diyen Vali Varol, bu konuda yapılan çalışma hakkında şunları söyledi:

Bu yatırım maliyetini hafifletmek için bina kaybımız da yok. Biliyorsunuz tekstil kentte var olan binalar bizim binalarımız, halkın binası. Bugün kiraya veririz, yarın başkasına kiraya veririz işler yürümediği zaman. Aynı modelle bir Gıda Kent kuruyoruz, Gıda Kent'te yola çıkışımız şuydu; bizim hayvancılıkla ilgili hep söylediğimiz 'olmamız gereken yerin gerisindeyiz’, bu geride olma durumu sadece hayvan varlığı ile değil aynı zamanda hayvan varlığımızın bize sağladığı gelirle de ilgili. Yani mevcut varlığımız koruyup bir de katma değer sağlasak, aynı hayvan sayısı, hayvancılıkla uğraşan aile sayısı aynı, şuan kazandığımızın dört katını kazanırız.
İlimizde, tarım ve hayvancılık alanlarında et ve süt hammaddelerinin işlenmesine ve pazarlanmasına yönelik bir Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi planlanmaktadır. Planlanan tesiste süt toplama, depolama ve işleme tesisleri, et entegre tesisi, bitkisel ürün işleme tesisleri, üretilen ve işlenen ürünlerin satılabileceği işletmeler ve satış mağazaları kurulacak.

Ağrı'da Çiftçi Eğitim Merkezi kurulacak

Yapılması planlanan projeler içinde önem verdikleri bir diğer projenin ise 'Çiftçi Eğitim Merkezi ve Ortak Kullanım Araç Parkı Projesi' olduğunu kaydeden Vali Varol, "Çiftçilerimize teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek hem tarımsal üretimde verimi arttırmak hem de makine ihtiyacı olan çiftçilerimize makine teminini sağlamayı hedeflenmekteyiz. Demonstrasyon alanı ile fide üretim seraları, mantar üretim tesisi, çilek ve meyve bahçesi, tıbbi aromatik bitki, hububat, yem bitkileri deneme alanları oluşturulacaktır." ifadelerini kullandı.

"Aralık ayında Ağrı Dağı tırmanışa açılacak"

Ağrı Dağı ile çevresinin kültür, turizm ve spor anlamında bir master plan çerçevesinde konulması gerektiğinin altını çizen Varol, "Bu master planla ilgili de Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımız (DAKA) ciddi kaynak ayırarak bu işle ilgili bizim inisiyatifimizde ve yönetimimizde çalışmaya başladı. Bu kış Ağrı Dağı'na resmi tırmanışı başlatıyoruz. Millet zaten kaçak çıkıyor, 'çıkmayın' diye uyarıp ikaz ediyoruz. Kayak Federasyonu ile görüştük, arkadaşlarımız da planlamalarını yapıyor. Gününü tam belirlemedik ama ilk tırmanışı Aralık ayı içerisinde yapacağız. Yaz tırmanışını şimdilik değerlendiriyoruz, biraz daha vakit olabilir. 'Büyük Ağrı Dağı’ projesi ile Ağrı Dağı ve çevresinde turizmi canlandırmak amacıyla düşük yoğunluklu yapılaşma ile dağcılık, kayak, doğa yürüyüşü, macera parkları ve kış sporlarına yönelik tesislerin oluşturulması, meteor çukuru, Nuh’un Gemisine yönelik master planın hazırlanması planlanmaktayız." şeklinde konuştu.

Programa, Vali Yardımcısı Ahmet Vezir Baycar, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekili Hamza Açık ve basın mensupları katıldı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir