• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Gün balık ölümleriyle ilgili konuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, Zilek Köprüsü yakınlarında Ağıl (Ancolin) köyünde baraj suyunun çekilmesiyle yüzbinlerce yavru balığın telef olmasıyla ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Batman genelinde belli aralıklarla balık ölümlerine ilişkin çok sayıda ihbar aldıklarını belirten Gün, ölen balıklardan numune aldıklarını, çıkan sonuca göre gerekli işlemleri yapacaklarını ifade etti.

“Numuneler laboratuvarlara bugün itibariyle gönderildi”

Gün, “Birkaç aydır genel itibariyle balık ölümleriyle ilgili ihbarlarla karşılaşıyoruz. Ilısu Barajı ve Batman Çayı kenarında ve daha önce Beşiri’de bir ihbar vardı. Aynı şekilde şu anda da yine Ilısu Barajında Zilek Köprüsü civarında balık ölümleriyle ilgili ihbar geldi. Daha önceki balık ölümleri de, şu anda basına yansıyan yerde de hem su numunesi hem de balıklarla ilgili numuneleri aldık. Ekiplerimiz tarafından bu numuneler laboratuvarlara bugün itibariyle gönderildi. Bunların sonuçlarına göre gerekli işlemleri yapacağız.” dedi.

Öte yandan konuya ilişkin İLKHA’ya yazılı açıklamada bulunan DSİ Batman Şube Müdürlüğü ise HES’in enerji üretilmesi suretiyle Veysel Eroğlu Baraj (Ilısu Barajı) gölü havzasında su seviyesinin zamanla azaltılması nedeniyle daha önce arazilerde bulunan çukurlarda ve arklarda kalan balık yavrularının oksijensiz kaldıklarını kaydetti.

“Balık yavrularının en kısa zamanda doğal hayatlarına kavuşmalarını sağlayacağız”

Balıkların bir kısmının öldüğü, geriye kalan balık yavrularını kurtarmak için ise Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ilısu Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile gerekli görüşmeler yapılarak söz konusu balık yavrularını en kısa zamanda doğal hayatlarına kavuşmalarını sağlayacaklarını belirten DSİ Batman Şube Müdürlüğü şu ifadelere yer verdi:

“Ilısu Barajının Mayıs 2020 tarihinden itibaren maksimum göl kotu seviyesine çıkartılması nedeniyle kamulaştırılması yapılan birçok yerleşim yeri ve araziler de sular altında kalmıştır. Ilısu Barajının ve HES’in enerji üretilmesi suretiyle su seviyesinin zamanla azaltılması nedeniyle daha önce arazilerde bulunan çukurlarda ve arklarda kalan balık yavruları oksijensiz kalmışlardır. Bu balıkların bir kısmı ölmüştür. Ancak geriye kalan balık yavrularını kurtarmak için Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ilısu Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile gerekli görüşmeler yapılarak söz konusu balık yavrularının en kısa zamanda doğal hayatlarına kavuşmalarını sağlayacağız.”

Zilek Köprüsü yakınlarında Ağıl (Ancolin) köyünde baraj suyunun metrelerce çekilmesiyle yüzbinlerce yavru balık karaya vurarak telef olmuştu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir