• DOLAR 32.588
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2499.39
  • ...
İstanbul'da 160 bin fidan aynı anda toprakla buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'nin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, erozyon kontrolünü teşvik ederek toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi yeniden oluşturmakamacıyla 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle ilan edilen "11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü" etkinliğinin ikincisi yapıldı.

İstanbul'un Arnavutköy ilçesinde düzenlenen fidan dikme programında konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, ilk olarak Türkiye'de başlayan "Ağaçlandırma Günü" projesinin bu yıl 30'dan fazla ülkede sahiplenilen küresel bir seferberliğe dönüştüğünü söyledi.

"Hedefimiz 83 milyon ağaç"

Yerlikaya, "Bugün, burada hep beraber daha yeşil bir gelecek, daha yeşil bir istanbul için irademizi tekrarlıyoruz. İleriye doğru büyük bir adım daha atıyoruz. 1992’de Türkiye genelinde 20 milyon 200 bin hektar orman alanımız vardı. Geçtiğimiz yılsonu itibariyle 22 milyon 600 bin hektara ulaştık. Orman varlığımızı 2,4 milyon hektar artırmayı başardık. Geçen sene Milli Ağaçlandırma Günü’nde Türkiye, 13 milyon 700 bin fidan dikti. Türkiye olarak bundan sonraki hedefimiz her vatandaşımıza bir ağaç düşecek şekilde 83 milyon fidanı sahiplendirmek." dedi.

"105 hektar alanda toplam 160 bin 771 fidan aynı anda toprakla buluştu"

Türkiye'de bugüne kadar hedeflenen miktarın yüzde 28’i olan 23 milyon 537 bin fidan sayısına ulaşıldığını ve İstanbul olarak 1 milyon 589 bin fidanı sahiplendirme hedefinin yüzde 59’u olan 940 bin sayısının geçildiğini hatırlatan Yerlikaya, "Biz bu seferberliğe İstanbul’umuzda hız kesmeden devam ediyoruz. 541 bin hektarlık yüzölçümünün yüzde 44’ü ormanlardan oluşuyor. Geçen sene bugün, şehrimizde 177 bin fidanı toprakla buluşturduk. Bugün Arnavutköy, Şile, Sarıyer, Çatalca, Beykoz, Çekmeköy, Pendik, Silivri ve Adalar’da 105 hektar alana, toplam 160 bin 771 fidanı aynı anda toprakla buluşturuyoruz. Sadece burada (Arnavutköy) tam 51 bin 750 fidan dikeceğiz. Yeşil seferberliğimizi hep birlikte devam ettireceğiz." diye konuştu.

"Kıyametin yarın kopacağını da bilsek elimizdeki fidanı toprakla buluşturmayı vazife sayarız"

Toprakla bağını koparmayan insanın köklerinden, tarihinden asla kopmayacağını söyleyen Yerlikaya, "İstanbul'umuz için, vatanımız için, istikbalimiz için el ele, gönül gönüleyiz. Bizim, ağaç sevgimizin fermanı var. Yaş kesmeyi, baş kesmekle bir tutarız. Kıyametin yarın kopacağını da bilsek, elimizdeki fidanı toprakla buluşturmayı vazife sayarız. Ağaç dikiyoruz çünkü öldükten sonra bile defterimize sevap yazıldığına iman ediyoruz." şeklinde konuştu.

Vali Yerlikaya, ağaçlandırma seferberliğine destek veren herkese teşekkür etti. (İLKHA)

 













Bu haberler de ilginizi çekebilir