• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
Osmanlı`yı yıkan `Bilimsel Gerilik` oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Teknik Elemanlar Derneği İstanbul İl Başkanlığı seminer salonunda gerçekleştirilen programda Osmanlı İmparatorluğu`ndaki bilimsel çalışmaların kırılma noktası incelendi. 16. Yüzyılda biri Osmanlı`da (Takiyüddin) diğeri Avrupa`da (Tycho Brahe) yaşamış olan iki astronomun çalışmaları karşılaştırıldı.
 
16. yüzyılın son çeyreğine kadar bilimsel araştırmada Dünyaya önderlik eden Osmanlı devletinin 1580 yılındaki İstanbul Rasathanesinin kapatılmasıyla birlikte bilimsel bir duraklamaya girdiğini belirten Prof. Dr. Atilla Bir, "Ta ki 1777 Çeşme Deniz Faciasına kadar bilimsel yeterlilik sorgulanmadı" dedi.
 
Prof. Dr. Atilla Bir Çeşme faciasının temel sebebini "Osmanlı Donanmasının hareket halinde hedef vurma becerisinin olmamasına" bağlayarak 17. Yüzyılda Avrupa`da geliştirilen matematik ve fizik ilimlerindeki gelişmelerden istifade edilemediğinin altını çizdi. Bilimsel gelişmelerin yeteri kadar gerisinde kalan Osmanlı Devletinin daha sonra duraklama ve gerileme dönemlerine girdiğini belirtti.
 
İlgi sevindirici
Seminere katılan mühendis ve mimarların ilgisinin "Türkiye`nin bilimsel geleceği adına sevindirici" olduğunu belirten Prof. Dr. Atilla Bir, özellikle kendisine yöneltilen sorulardan memnuniyet duyduğunu belirtti.
 
Seminer, sunumun ardından soru cevap şeklinde devam etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir