• DOLAR 32.386
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2326.429
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İzmir depremi CHP'nin enkaz altında kaldığı bir depremdir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Kocaeli 7'nci Olağan İl Kongresi'ne katıldı.

Burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, muhalefettin politikalarını eleştirdi. Sözlerine Azerbaycan'ın, Şuşa kentini Ermenistan işgalinden kurtardığını hatırlatarak başlayan Erdoğan, Ermenistan'ın saldırganlığı ile başlayan çatışmaların ardından adım adım işgal altındaki şehirlerini ve "Karabağ'ı özgürlüğüne kavuşturan Azerbaycanlı kardeşlerimizin sevinci, bizim de sevincimizdir. Şuşa'nın kurtuluşu, işgal altındaki toprakların kalan kısmının özgürlüğüne kavuşmasının yakın olduğunun da işaretidir. Bir kez daha kardeşim İlham Aliyev başta olmak üzere tüm Azerbaycanlı kardeşlerimizi şahsım, ailem ve milletim adına tebrik ediyorum." dedi.

İktidarları döneminde Kocaeli için hayatta geçirilen projeleri hatırlatan Erdoğan, toplam 9 millet bahçesi projeleri bulunduğunu, Gebze Eskihisar Millet Bahçesi ve Darıca Millet Bahçesi'nin birinci etabını tamamlayıp hizmete sunduklarını anlattı.

Diğer 7 millet bahçesinin de proje ve ihale süreçlerinin devam ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaştırmada 193 kilometre ilaveyle Kocaeli'nin bölünmüş yol mesafesini 343 kilometreye ulaştırdıklarını bildirdi.

Erdoğan, İzmir'deki depremin ülkenin karşı karşıya bulunduğu tabii felaketler gerçeğini bir kez daha hatırlattığını söyledi.

Kocaeli'nin 1999 depreminden dolayı depremin yol açtığı yıkımları ve acıları en iyi bilen şehirlerin başında geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu vesileyle İzmir depreminde hayatını kaybeden 114 vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralanan 1035 vatandaşımızdan 3'ü ağır olmak üzere 24'ü halen hastanede tedavi görüyor. Diğerleri taburcu edildi." diye konuştu.
Depremin ardından devletin tüm bakanlıkları ve kurumlarıyla İzmir halkının yardımına koştuğunu dile getiren Erdoğan, bir yıl içinde oradaki çalışmaları tamamlayarak depremzedelere konutlarını teslim edeceklerini belirtti.

Bölgedeki imkanların seferber edilmesinin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanından ihtiyaç duyulan tüm ekipler ve malzemelerin de süratle İzmir'e ulaştırıldığını vurgulayan Erdoğan, Kızılay başta olmak üzere, pek çok yardım teşkilatı ve sivil toplum kuruluşunun hemen depremzedelere el uzattığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem sarsıntıdan evleri ve iş yerleri yıkılan veya hasar gören hem denizin taşması sebebiyle evleri, iş yerleri tekneleri zarar gören vatandaşlara her türlü desteğin sağlandığını söyledi.

"Hasar tespit çalışmalarını salı gününe kadar bitiriyoruz"

İzmir depreminde meydana gelen hasara da dikkat çeken Erdoğan, "İzmir'de 3 bin 488 az hasarlı, 377 orta hasarlı, 318 yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı bina tespit edildi. Yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı binalardaki toplam bağımsız bölüm sayısı 4 bin 262'dir. Hasar tespit çalışmalarını salı gününe kadar bitiriyoruz. Hasarsız ve az hasarlı olarak tespit edilen binalarda oturan vatandaşlarımızın evlerine girmelerinde herhangi bir sakınca görülmüyor."

Erdoğan, TOKİ'nin yıkılan veya yıkılacak olan ve ağır hasarlı binalardaki hak sahipleri için yapılacak yeni konutların inşası konusunda hemen çalışmaya başladığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

İnşallah proje ve yer tespit çalışmaları bitmek üzere olan deprem konutlarının inşasına birkaç hafta içinde başlıyoruz. İlk etapta 5 bin konut inşa edilecek. Konutların 2 bini yerinde 3 bini ise İzmir Şehir Hastanesinin yanındaki bir milyon 380 metrekarelik rezerv alanına yapılacak. Maliyetlerinden yüzde 40 ila 50 arasında indirim yapılacak konutlar, 2 yıl ödemesiz 18 yıl vade ile ve faizsiz olarak hak sahiplerine verilecektir.

İzmir'in kahir ekseriyetinde başta büyükşehir olmak üzere on yıllardır CHP'li belediyelerin olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, riskli binaların inşasına söz konusu belediyelerin müsaade ettiğini belirtti.

Erdoğan, "Milletimiz önce tek parti zulmünü, sonra koalisyonlu yılların sıkıntılarını çok iyi bilmektedir. Deprem başta olmak üzere yaşadığımız afetlerin ardından yıllarca çekilen perişanlıkları unutmadık. Erzincan depreminden büyük Marmara depremine kadar her felaketin ardından ortaya çıkan acı görüntüleri ya büyüklerimizden dinledik ya da bizzat yaşadık. Dünyada işler yolunda giderken ülkemizi sürekli krizlere sokanların yol açtıkları maliyetlerin yükünü de hiç unutmadık. Kendi sorumlu oldukları yerlerde, İzmir depremi aynı zamanda CHP'nin enkaz altında kaldığı bir depremdir. Bunların bütün inşasıyla alakalı adımlarına müsaade etmediniz mi? Ruhsatlarını siz vermediniz mi? Sulak arazilere inşa müsaadesi veren siz değil misiniz? Şimdi nasıl oluyor da kalkıp buradan iktidara fatura kesmeye yöneliyorsunuz. Bütün buralarda sorumlu sizsiniz. Bu afetlerin sorumlusu sizsiniz." diye konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir