• DOLAR 32.836
  • EURO 35.453
  • ALTIN 2515.035
  • ...
5'inci Uluslararası Arapça Kitap ve Kültür Günleri başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

 

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesinde düzenlenen ve İslam ülkeleriyle kültürel diyaloğun gelişmesi hedeflenen programın açılışı Hacı Arıcı'nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Prof. Dr. Yasin Aktay, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve birçok öneli ismin katılımıyla başlayan programın açılışında konuşan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, "Bir damla kan bir damla değersizdir' diyen Batı medeniyetinin Osmanlıyı yıktıktan sonra Arap kardeşlerimizle ve İslam ülkeleriyle aramızda çok suni duvarlar oluşturdu. Bu duvarların yıkılması da belki bugünün reel siyaseti içerisinde mümkün olmasa da kültürle yıkılacağına inanıyoruz.  Biz de bu kültürel duvarların yıkılıp aramızdaki köprülerin kurulması için bu faaliyetleri önemsiyoruz." dedi.

"Kudüs'ün fethedilmesine engel olan birçok emirlik ve krallık var"

İslam'dan önce Arapların esamesinin okunmadığını, Arapların İslam'la şereflendiğini söyleyen Prof. Dr. Yasin Aktay, "Bazı Arap milliyetçileri Araplığı büyük bir şeye dönüştürmeye kalkışsalar bile İslam'dan önce Araplar diye bir şey yok. Araplar uzun yıllarca İslam medeniyetini çok uzak yerlere kadar taşıdılar. Maveraünnehir'e, Hindistan'a, Çin'e, Malezya'ya, Endonezya'ya kadar götürdüler. Fakat sonra yoruldular. Onlar da iktidar telaşına düştüler. Önce Kudüs'ü kaybettiler. Kudüs'ü kaybettikten sonra Cenab-ı Allah, Türkler ve Kürtlerin yine kendini bilen, davayı idrak eden Arapların, insanların çabasıyla tekrar Kudüs'ü fethettiler. Kudüs işgal altındayken Selahaddin Eyyubi tüm kabileleri birleştirmek için akla karayı seçiyor. Herkeste tekrar Kudüs'ü fethetme çabası var ama öte taraftan da Kudüs'ü fethetmeye yakın bir güce erişmiş olan İslam beyliğini de engellemek için çalışıyorlar. Birçok emirlik ve küçük krallık Kudüs'ün fethiyle kazanılacak avantajların başkasının eline geçmemesi için Kudüs'ü fethetmek isteyenlere engel oluyorlar. Filistin davası bir geçim kaynağı olduğu sürece onlar için değerlidir." diye konuştu.

"Kardeş coğrafyalarımızla ilişkilerimizi bir kısım yöneticilerine rağmen geliştirmek durumundayız"

250 milyon içerisinde 100 tane hain çıksa faturasının 250 milyona kesildiğini belirten AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, "İngilizler Çanakkale'ye geldi. Fransızlar Gaziantep, Kahramanmaraş ve tüm bölgeyi işgal etti ama batı hayranlığında bir eksilme yok. İngilizler belki gitti ama bilinçaltı çalışması devam etti. 'Ne Arap'ın yüzü ne Şam'ın şekeri' deyimi bu milletin dimağına yerleştirildi. Bize Arap dünyasından uzak durun telkininde bulunurlarken kendileri Arap dünyasının yeraltı ve yerüstü zenginliklerini yağmalamak ve ülkelerin başına temsilci atamakla meşguldüler. O yüzden kendi işimizi kendimiz görmeliyiz. Kardeş coğrafyalarımızla ilişkilerimizi bir kısım yöneticilerine rağmen geliştirmek durumundayız. Bunun için münevverlerin, sanatçıların, mütefekkirlerin, siyasetçilerin, kanaat önderlerinin, STK'ların bir araya gelmesi gerekir. İlişkilerimizi güçlendirmek durumundayız. Aramızdaki bağların bozulması için çabalayan küresel haydutlara müsaade etmemeliyiz." şeklinde konuştu.

"Hem diplomasi hem de kültürel mirası birleştirmede kitabın yeri her zaman için çok anlamlıdır"

Kültürel diplomasi ve kültürel mirasını yeniden düşünme imkânı veren bu etkinliğin 5 yıldır Cumhurbaşkanlığının himayesinde devam etiğini hatırlatan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, "Bu sürecin içerisinde şahsım ve kurum olarak destek vermeye çalışıyorum. Hem diplomasi hem de kültürel mirası birleştirmede kitabın yeri her zaman için çok anlamlıdır." ifadelerini kullandı.

Pandemi sebebiyle bu yıl online olarak düzenlenecek olan program 12 Kasım tarihine kadar birçok akademisyen ve yazarın katılımıyla devam edecek. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir