• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2324.906
  • ...

VAN - Van belediyesi Toptancı Sebze Meyve Halı esnafı, sıkıntılarını İlke Haber Ajansı`na anlattı. Hal esnafı özellikle korsanlardan dert yanarken hal müdürlüğü ise 5957 sayılı hal yasasının getirdiği olumsuzların kendilerini ve esnafı mağdur ettiğini ifade etti.

 

Hal esnafından Veysi Öner, 5 yıldan beri burada çalıştığını belirterek, \"İşlerimiz mevsim nedeniyle pekiyi değil. Bir de dışarıdan gelen korsanlardan şikâyetçiyiz hal esnafı olarak\" dedi.

 

\"Dışarıdan gelen korsanların önlenmelidir\"
İran`dan gelen sebze meyve fiyatlarının uygun olduğunu söyleyen Öner, \"Bu noktada yetkililer biraz daha esnek davranmalıdır. Şu an kivi başta olmak üzere birçok meyve, sebze İran`dan gelmektedir. Diğer meyve ve sebze ise Adana, Mersin, Antalya gibi illerimizden gelmektedir. Tabi bunların fiyatları oldukça yüksektir. Sezon gereği işlerimiz oldukça durgundur. İşlerimiz 4. aydan itibaren açılmaya başlıyor. Özellikle yetkililere duyurmak istediğimiz dışarıdan gelen korsanların önlenmesidir\" şeklinde konuştu.

 

\"Fiyatların yükse olmasının en önemli nedeni yüksek nakliyatlardır\"
Hal müdürü İbrahim Özkan ise, burada yaşanan sıkıntıların başında Van`da üretimin olmaması geldiğini aktararak, \"Van`da iklimden kaynaklı sebze meyve üretimi olmadığı için yaş sebze-meyvelerin geneli batı illerinde geldiğinden fiyatlar oldukça yüksektir. Sebze- meyve özellikle Adana, Mersin, Antalya, Nevşehir ve Tokat gibi batı illerinden geldiğinden ve aşırı derece bir nakliyat bindiğinden dolayı çok pahalıya mal oluyor\" ifadelerini kullandı.

 

\"Belediye yetkilileri korsanları önlemede yetersiz kalıyor\"
Halde 87 komisyoncu esnafın olduğunu ifade eden Özkan, \"Yalnız bu esnafımızın yarsı çalışabiliyor. Ekonomik krizlerden ve korsan sebze girişinin fazla olmasından bu esnafımız da iş yapamaz hale gelmiş burada belediye yetkilileri yetersiz kalmaktadır. Esnafımız bu noktada ciddi sıkıntılar yaşamaktadır\" dedi.

 

Sebze meyve fiyatlarının yüksek olmasına da değinen Özkan, \"Bunun da en önemli sebebi dediğimiz gibi nakliyat fiyatları, korsanlar ve kentte yaş sebze meyve üretiminin olmamasıdır\" diye konuştu.

 

\"5957 Sayılı Hal Yasası bizleri ve esnafı olumsuz yönde etkiliyor\"
Ayrıca Özkan, Ocak 2013`te çıkan 5957 sayılı yasanın getirdiği ve büyük alışveriş merkezlerinin yaş sebze ve meyveyi hale giriş yapmadan getirmelerinin hal esnafını olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. (Murat Dalgın - İLKHA)