• DOLAR 32.597
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2492.057
  • ...
İlk Yerli Araştırma Gemisi Denize İndirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’nin ilk yerli yapım deniz araştırma gemisi olan TÜBİTAK Marmara Tuzla’daki Çeksan Tersanesi`nden denize indirildi.

Geminin denize indirme törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Çeksan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak ile diğer yetkililer katıldı.

41.2 metre boyunda ve 9.5 metre genişliğindeki TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi Mayıs ayı sonunda hizmete girecek.

Gemiye Mayıs ayı sonuna kadar, iç kısmı ile bilimsel oşinografik çalışmalarda kullanılmak üzere gelişmiş ölçüm cihazları sistemleri monte edilecek. 500 gros tonluk gemi başta boğazlar olmak üzere, deniz kirliliğinin izlenmesi, boru hatlarının gözlemlenmesi, deniz dibindeki canlı yaşamının izlenmesi, tür çeşitliliğinin izlenmesi, kaza ve afetlerde destek verilmesi konularında çalışma yapacak.

İncelemeler sırasında denizde 3 bin metre derinliğe kadar inebilecek olan TÜBİTAK Marmara 11 bilimadamı ve 12 mürettebattan oluşan bir ekiple hizmet verecek.

ERGÜN: POTANSİYELİ İYİ DEĞERLENDİREMEDİK

Tuzla`da R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi`nin denize indirilmesi için düzenlenen törende konuşan Ergün, Türkiye`nin önemli bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen, bunun iyi değerlendirildiğinin söylenemeyeceğini kaydetti.

Bir şeyin potansiyel olarak büyük şeyler vaat etmesinin ayrı, o potansiyelin açığa çıkmasının ise çok daha ayrı olduğunu aktaran Ergün, ``Biz ne yazık ki yıllarca denizcilik konusunda sahip olduğumuz potansiyeli iyi değerlendiremedik. Bunu kabul etmemiz lazım, biz ülkemizin fırsatlarını iyi kullanamadık`` diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir