• DOLAR 32.373
  • EURO 35.073
  • ALTIN 2325.319
  • ...
Dükkanları küle dönen esnaf itfaiyeyi suçladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dün sabah erken saatlerde Özalp Halk Pazarında meydana gelen ve elektrik kontağından çıkan büyük yangında, yüzde fazla dükkân ve içerisindeki eşyalar küle dönerken toplam zararın 50 Milyon TL civarı olduğu tahmin ediliyor.

Yangınla alakalı açıklamalarda bulunan halk pazarı esnafından Ramazan Esendere, yangının sabah erken saatlerde meydana geldiğini, itfaiye ekibinin geç geldiğini ve gelen itfaiye aracında da su olmadığı için yangına müdahale edilemediğini söyledi.

Sokaklarında bulunan elektrik kablolarından dolayı itfaiyenin sokağa giremediğini ifade eden Esendere, vatandaşların da polis ekipleri tarafından engellendiğini ve yangına müdahale edemediklerini söyledi.

Esendere, "Benim 6 dükkanım vardı pasajda. Toplamda 102 dükkanın tamamı kül oldu. Bir çorap dahi çıkaramadık. Esnafın toplam zararı 25 milyon TL civarındadır. Dükkân sahiplerinin de zararı da nerden baksan 20 milyon TL civarındadır." dedi.

"Esnafın paraları ve veresiye defterleri yandı"

Pazarda bulunan 3 dükkanının yandığını dile getiren Çetin Esendere ise "Dükkânları yaklaşık 40-45 gün önce devralmıştım. Dükkândaki eşyaların yarısı borçla alındı. Ayrıca veresiye defterlerimiz içeride yandı ve ödeme bekleyen çeklerimiz var. Bunları nasıl ödeyeceğimizi bilemiyoruz. Devletten mağduriyetlerimizin gidermesini bekliyoruz. 20 yıldır burada çalışarak geçimini sağlayan insanlar vardı. Burası da yandıktan sonra geçimlerini nasıl sağlayacak?" dedi.

"Dükkanlarımız gözümüzün önünde kül oldu"

Pazar içerisinde gerekli yangın tedbirlerinin alınmadığını ve itfaiye ekiplerinin de yangına zamanında ve gereği gibi müdahale edemediğini ileri süren Esendere, "Yangın başladıktan sonra yapılan bazı hatalar var. Pasaj içerisinde de herhangi bir yangın merdiveni ve yangın söndürme malzemeleri yoktu. Polis ekipleri insanların yangına müdahale etmesine izin vermediler. Eğer izin verilseydi yangın söndürülebilirdi. Yangın kendi kendine sönene kadar sadece izledik." diye konuştu.

"Önce Allah'tan, sonra da devletimizden yardım bekliyoruz"

Esendere, "Pasaj AVM gibiydi ve bütün esnaf da aynı şeyleri satıyordu. Demir kaşıklardan başka hiçbir şey kalmadı. Önce Allah'tan, sonra da devletimizden yardım bekliyoruz. Mağduriyetlerimiz giderilsin.
İtfaiye aracında su olmadığı için yangına müdahale edemedi. Van itfaiyesi ve ilçe itfaiyelerinden takviye ekiplerin yardımıyla yangın söndürüldü. Onlar da olmasaydı zaten mahalle kül olacaktı. Komşu dükkânlar ve pasajlar da zarar gördü." ifadelerini kullandı.

"Devlet bize yardım etmezse belimizi doğrultamayız"

Yangın dolayısıyla Özalp ilçesinde çok büyük bir felaketin yaşadığını dile getiren Özalp Halk Pazarı yöneticisi Sinan Bilmez, şunları söyledi:

Halk pazarımız 1990 yılında kurulmuş 100 dükkândan oluşan bir pazardı. Esnafımızın 25 yıllık birikimi heba oldu. Dün yaptığımız müracaattan sonra bugün vali ve kaymakamımız gelip dertlerimizi dinledi, bizimle toplantı yaptı. Bundan dolayı da çok teşekkür ediyoruz. Vali beye sıkıntılarımızı anlattık. O da enkazımızın kaldırılması için bize yardımcı olacaklarını söylediler. Yardıma muhtaç olan esnafa da Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla yardım edebileceklerini söylediler.

"Durumları çok kötü çok esnafımız var"

Bilmez, "Halk pazarında çok mağdur olan ve bir gün çalışmazsa geçimini sağlayamayacak esnafımız var. Bundan dolayı bu pasajı tekrar inşa etmemiz lazım. Vali bey pazarı tekrar inşa etme noktasında bize yardımcı olabileceklerini söylediler ama bu insanlar 4-5 ay nasıl geçinsinler? Borçlarımız ertelenecek, bu güzel bir şey ama devletin eli olmadan biz ayakta kalamayız. Bu insanların burayı tekrar yapacak gücü yok. Biz bu enkazı satabiliriz ama bu bize yetmiyor. Kesinlikle devletin yardımına ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

Vali Bilmez’den esnafa  ziyaret

Öte yandan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, işyerleri yanan esnafı ziyaret etti.

Vali Bilmez, pasajda incelemelerde bulunarak esnafa geçmiş olsun dileklerini iletti. İş yerleri zarar gören esnafla görüşen Bilmez, yetkililerden bilgi aldı.

Yangının olduğu pasajda inceleme yaptıktan sonra kaymakamlık binasında pasaj esnafıyla bir araya gelen Vali Bilmez, can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyledi.

İşyerlerinin kullanılmaz hale geldiğini ifade eden Vali Bilmez, “Yangının elektrik kontağından çıktığı belirtiliyor. Adli soruşturmayla olayın farklı bir boyutu olup olmadığı da değerlendirilecek” şeklinde konuştu.

Soruşturmaların tamamlanmasının ardından enkazın en kısa süre içerisinde kaldırılacağını ifade eden Vali Bilmez, "Pasajda bulunan işyerleri içindeki eşyalarla birlikte kullanılmaz hale geldi. Savcılık şu anda yangınla ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Yaklaşık 20 yıllık bir kooperatif işletmesidir. İlçenin en işlek pasajı aynı zamanda. Kısa süre içinde inşallah enkazı kaldırma çalışmalarımız başlayacak. Bütün esnafımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah böyle bir felaketi bir daha yaşatmasın." dedi.

Esnafın taleplerini de dinleyen Vali Bilmez, ziyaretini tamamlayarak ilçeden ayrıldı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir