• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.578
  • ...

SAKARYA - Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası`nın 20 Şubat`ta başlatacağı ``Bayat Ekmeği Getir, Taze Ekmeği Götür`` kampanyasına ilişkin, ``Günde 2 milyon ekmek zaten fırınlarda israf ediliyor. Bayat ekmeklerin fırınlara iadesi buralardaki israfı daha da artıracaktır`` dedi.

Balcı, yaptığı açıklamada, Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası`nca başlatılması planlanan uygulamanın ekmek israfını önleme kampanyasına zarar vereceğini öne sürdü.

Bu kampanyanın, kesinlikle ekmek israfını önleyecek bir çalışma olmadığını ifade eden Balcı, ``Bayat ekmeklerin iadesiyle oluşacak yükün altından esnafımızın kalkması da mümkün değildir. Burada doğru olan, halkımızın tüketeceği kadar ekmek alması ve kalan ekmeği de iyi muhafaza etmesidir`` diye konuştu.

``Dönüşümü yapılamaz``

Balcı, fırınlara iade edilecek bayat ekmeklerin hiçbir şekilde taze ekmeğe dönüştürülemeyeceğini söyledi.

Ekmeğin bir günde bayatlamayacağını vurgulayan Balcı, ``Hiçbir zaman bir günlük ekmek bayat ekmek değildir. Halkımızın tüketeceği kadar ekmek almasıyla israfı azaltmış oluruz. Bu kampanya 1 yıl sürecek ve çok fazla kurum destekliyor. İsraf rakamlarının kampanya sonunda azalacağını umuyorum`` şeklinde konuştu.

Balcı, sözlerini şöyle tamamladı:
``Bayat ekmekler, fırına geri getirilince dönüşümü yapılamaz. Zaten bayat ekmeğin tekrar fırına getirilip dönüşümü sağlansa bu israf rakamı ortaya çıkmaz. Bu, mümkün değil. Fırıncı esnafımızın bu uygulamadan haberi yok. Bundan dolayı fırıncı esnafımızla müşterilerimiz karşı karşıya gelmiş durumda. Bu kampanya israfı azaltmaz, aksine artırır. Fırıncı esnafımız ekonomik açıdan zor duruma düşer. Bu, uygulanabilecek bir kampanya değil.``

AA