• DOLAR 32.332
  • EURO 35.074
  • ALTIN 2279.523
  • ...
28 Şubatçı 3 General Firari
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması’nda önceki gün tutuklanan 3 kişi ile birlikte tutuklu sayısı 72’ye ulaştı. Tutuklananlar arasında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, emekli Orgeneral Teoman Koman da bulunuyor.
“Postmodern darbe” olarak da adlandırılan 28 Şubat’a ilişkin soruşturma, Ankara Barosu’na kayıtlı avukat Yunus Akyol’un suç duyurusunun ardından başlatıldı.

Akyol, Nisan 2011’de Başsavcılığa verdiği şikâyet dilekçesinde, 1995 genel seçimlerinde birinci parti olan Refah Partisi ile ikinci olan Doğru Yol Partisi’nin koalisyon yaparak kurdukları 54 Hükümet’in “28 Şubat 1997’de yapılan darbeyle görevden uzaklaştırıldığı” ifade edilerek, bunun “Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesinde düzenlenen ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırma ve görevlerini engelleme’ suçunu oluşturduğu” kaydedildi ve dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve kuvvet komutanlarının da arasında bulunduğu kişiler hakkında soruşturma açılması istendi.

İlerleyen süreçte, Türkiye’deki değişik Cumhuriyet başsavcılıklarına bulunulan suç duyuruları dilekçeleri de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki soruşturmayla birleştirildi. Soruşturma kapsamında tutuklananlar arasında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Org. Çevik Bir, emekli Org. Çetin Doğan, emekli Org. Teoman Koman ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz de bulunuyor. Tutuklanan Albay Mehmet Haşimoğlu ise tedavi gördüğü GATA’da hayatını kaybetti.

4 ŞÜPHELİYE HENÜZ ULAŞILAMADI

Soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan emekli Tümgeneral Sedat Arıtürk, savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Ancak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, soruşturma savcıları ise bu karara itiraz etti. Bunun üzerine Arıtürk, hakkında tutuklama kararı çıkarıldı, ama şu ana kendisine ulaşılamadı.
Arıtürk’ün yanı sıra emekli Korgeneral Erdoğan Öznal ve emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak ile emekli albay Eser Şahan’a da bugüne kadar ulaşılamadı.

ÇİLLER, “MAĞDUR-TANIK” SIFATIYLA İFADE VERDİ

Savcılık; şu ana kadar aralarında TBMM Başkanvekili Meral Akşener, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Bülent Orakoğlu, Deniz Kuvvetleri’nde askerliğini yaparken bazı gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle hakkında açılan davadan beraat eden Kadir Sarmusak, feshedilen HAS Parti’nin bazı yöneticileri ile YAŞ kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nden uzaklaştırılanların da bulunduğu çok sayıda kişinin “mağdur ya da tanık” sıfatıyla ifadesine başvurdu. Merve Kavakçı ve dönemin Başbakanı Tansu Çiller de, soruşturma kapsamında “mağdur-tanık” sıfatıyla ifade verdi.

KARADAYI DA İFADE VERDİ

Savcılık, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’yı 3 Ocak 2013 tarihinde ifadeye çağırdı. Savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen Karadayı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılık, Karadayı’nın serbest bırakılmasına itiraz etmedi.

3 ASKER DAHA TUTUKLANDI

Önceki gün de 28 Şubat soruşturması kapsamında savcılık sorgularının ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 6 emekli askerden 3’ü tutuklandı, 3’ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. TMK’nın 10. maddesiyle görevli Ankara Nöbetçi 3 No’lu Hakimliği’nde sorgulanan 6 emekli askerden emekli Koramiral Aydan Erol, emekli Tümgeneral Şevket Turan ve emekli Tuğamiral İsmail Ruhsar Sümer tutuklanırken, emekli Korgeneral Ahmet Atalay Efeer, emekli Tümamiral Mustafa Özbey ve emekli Tuğgeneral İzzettin Gürdal adli kontrol şartıyla salıverildi.
Emekli Orgeneral Ergin Celasin ise savcılık sorgusu sonrasında serbest bırakılmıştı.

Akit

Bu haberler de ilginizi çekebilir