• DOLAR 32.512
  • EURO 34.924
  • ALTIN 2422.666
  • ...
İzmir'de yıkılan binalarda arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarındaki depremde şu ana kadar 100 kişi hayatını kaybederken, 994 kişi de yaralandı.

Yıkılan ve arama-kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 12'sinde çalışmalar tamamlanırken, 5 binada ise çalışmalara devam ediliyor.

Depremden en fazla etkilenen Bayraklı ilçesinde, 5 binada arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, 3 binada ise enkaz kaldırma çalışmalarına başlanacak.

Depremde arama-kurtarma çalışmalarında enkaz altında kalan depremzedelere ulaşmak için zamana karşı büyük bir mücadele veriliyor.

Depremde ağır hasar gören binaların yıkımı başlarken, enkaz altında kalanların olduğu binalarda ise çalışmalar sürüyor. Beton parçaları arasında yardım bekleyenlere ulaşmak için hassas bir çalışmanın yürütüldüğü bölgede, ekipler dönüşümlü olarak çalışıyor.

Deprem sonrası tamamen çöken apartmanlarda ekipler, vinç ve iş makinaları yardımıyla alt katlara yaşam koridorları açmaya çalışıyor.

Bölgede devam eden arama kurtarma çalışmaları AFAD, JAK, AKUT, Kızılay, İHH ve çeşitli STK’lar ile belediyeler tarafından yapılıyor. 

Zaman zaman sessizlik çağrılarının yapıldığı binada yakınları bulunanların bölgedeki umutlu bekleyişi de sürüyor.

Ekipler, zaman zaman çevrede sessizliği sağladıktan sonra “Sesimi duyan var mı, sizi kurtarmaya geldik, duyuyorsanız bulunduğunuz yere vurun” diyerek içeriden ses duymaya çalışıyor. Ayrıca arama cihazıyla da enkazda herhangi bir hareket olup olmadığı kontrol ediliyor.

Bu esnada ekipler bölgede sessizliğin sağlanması için vatandaşların yaya olarak yürümelerine bile izin vermiyor. İş makinelerin kapatıldığı bölgede vatandaşların cep telefonlarını sessize almalarını isteyen ekipler, enkaz altında ses gelmemesi üzerine ara verdikleri çalışmalarına kaldıkları yerden devam ediyor.

Rıza Bey Apartmanı

Depremde yıkılan ve tamamen enkaza dönen Rıza Bey Apartmanı'nın da, depremin ilk gününden itibaren beton parçalarının arasında yardım bekleyenlere ulaşmak için hassas bir çalışma yürütülüyor.

16 yaşındaki İnci Okan ve 70 yaşındaki Ahmet Çitil ile birlikte birçok kişinin enkaz altından yaralı olarak çıkarıldığı Rıza Bey Apartmanı'nın da aralarında ikiz kardeşler olan 16 yaşındaki Çınar ve Sayla Akgündüz'ün de bulunduğu enkazda, dün geceden bu yana 10 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Böylelikle Rıza Bey Apartmanında hayatını kaybedenlerin sayısı 25'e yükseldi.

Enkazda olduğu tahmin edilen ve sayıları net olmayan birçok kişi için de arama çalışmaları devam ediyor.

Doğanlar Apartmanı

Arama-kurtarma çalışmalarının tamamlandığı Doğanlar Apartmanı’nda bugün enkaz kaldırma çalışmalarının başlanması bekleniyor. Dün sabah saatlerinde Doğanlar Apartmanı’nda depremin 65’inci saatinde ekipler tarafından sağ olarak çıkarılan ve depremin simge ismi olan 3 yaşındaki Elif Perinçek’in tedavisi hastanede devam ediyor.

Depremin 23’üncü saatinde 7 katlı Doğanlar Apartmanı enkazından sağ olarak çıkarılan Seher Dereli Perinçek ile 10 yaşındaki ikiz kızları Elzem ve Ezel de hayata tutunmuştu. Doğanlar Apartmanı'nın enkazından şu ana kadar 14’ü sağ, toplam 29 kişi çıkarıldı.

Yılmaz Erberk Apartmanı

Depremde yola doğru devrilen ve arama-kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiği Yılmaz Erberk Apartmanı'nın da şu ana kadar 8'i sağ olmak üzere 21 kişi çıkarıldı.

Altında bir marketin bulunduğu iki katı çöken ve vinçlerle desteklenen binanın çevresinde ise enkaz altında olabileceği düşünülen kişilerin yakınları umutlu bekleyişlerini sürdürüyor.

Barış Sitesi, Emrah Sitesi, Yağcıoğlu Apartmanı

Yaklaşık 58 saat sonra 14 yaşındaki İdil Şirin’in yaralı, kardeşi İpek Şirin de ölü olarak çıkarıldığı Emrah Apartmanı'nda enkazın altında kimsenin kalmadığı tahmin ediliyor.

Arama-kurtarma çalışmalarında depremin ikinci gününde 62 yaşındaki Emine Eren'in yaralı olarak çıkarıldığı 3 bloklu Barış Sitesi ile 2 bloklu Emrah Sitesi ve Yağcıoğlu Apartmanı enkazlarında aralıksız devam eden çalışmalarda ise bazı depremzedelerin cansız bedenlerine ulaşıldı.

Öte yandan depremzedelerden bir bölümü dün gece AFAD ve Kızılay tarafından kurulan çadırlarda, bazıları da kendi çadırlarında geceyi geçirdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir