• DOLAR 32.573
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2426.93
  • ...
Barzani'den PKK'ye uyarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mesud Barzani, PKK'nin son dönemdeki faaliyetlerine yönelik yazılı bir mesaj yayımladı.

Bölgenin içerisinden geçtiği hassas süreçte Kürdistan Bölgesi'nin de krizlerle mücadele ettiğini kaydeden Barzani, "Her Kürdistanlıya, bu soruna gerçekçi bir şekilde yaklaşmaları çağrısında bulunmayı gerekli görüyorum. Tarihsel sorumluluğa uygun davranarak normalleşmeli, kriz ve tatsızlıkları bırakmak için adım atılmalıdır" dedi.

"Kürdistan'ı kötülük ve planlardan korumak için, Kürdistan şimdi her zamankinden daha çok samimi role ihtiyaç duyuyor" diyen Barzani, "Tarih şahitlik etmektedir ki, Kürtler arası savaşı biz haram kıldık ve bununla gurur duyuyoruz. Çünkü Kürdistan halkı ve tüm taraflar savaş ve ittifaksızlıktan büyük zararlar gördü" ifadelerini kullandı.

Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bu tutumumuz yanlış yorumlanarak Kürdistan Bölgesi'nin yasal egemenliğini istismara neden olmamalı. Silahlı ve yasal olmayan bir iradenin Kürdistan halkına dayatılması girişimi kabul edilemez. Kürtler arası savaşı haram etmemizin, il ve ilçelerimizin güvenlik ve istikrarının bozulması ve kazanımlarımızın yok edilmesi, vatandaşlarımızın evlerini terk etmek zorunda bırakılması, öldürülmeleri ve haksız bir şekilde şehit edilip kimsenin ses çıkarmaması için kullanılması kabul edilemez.

DAİŞ'in saldırılarından sonra kahraman Peşmergeler savaş cephelerinde teröristlere karşı savaştılar ve sınır bölgelerinin çoğu boşaltıldı. Maalesef o dönem Kürdistan Bölgesi'ne, içerisinden geçtiği süreçte yardım etmek yerine PKK'nin silahlı mensupları o sınır bölgelerini, sonrasında başka bölgeleri de işgal etti. Ve kendilerini hükümetin vekilleri gibi dayattılar. Halkın, evlerini yeniden inşa etmelerini engellediler. Bölgelerine gitmeleri durumunda da halktan vergi ve para aldılar. Şüphesiz bu davranışlar kabul edilemez. Milliyetperver ve vatanperver tutum, eylemlerle belli olur, konuşma ve açıklamalarla değil.

Burada hatırlamanız gerekmektedir ki, eylemlerinize ilk başladığınız dönemde biz size her türlü desteği sunduk. Onlar ise aykırı ve mertçe olmayan bir tutumla sonraki süreçteki bazı aşamalarda savaşı dayattılar. Neticede tüm taraflar zarar gördü.

Bu süreçte sergilenecek en iyi tutum Kürdistan Bölgesi'nin yasal ve meşru yönetimine saygı duymak ve vatandaşlar için tehlikeli olan silahlı güçlerle işgal edilen tüm bölgeleri boşaltmaktır. Yüzlerce köy PKK'nin silahlı mensuplarının varlığından ötürü inşa edilemedi ve çatışma alanı haline getirildi.

Burada tüm taraflara, ülkemizin durumunu daha da kötü hale getirmemeleri çağrısında bulunuyorum. Yıkılmış yerlerin inşa edilmesi, daha çok rekabet ve istenilmeyen olayların engellenmesi için yasal olmayan bir şekilde bir tarafın kendini dayatmasına izin verilmemeli. Peşmerge'nin çabasına ve ödediği bedellere ve zulme maruz kalmış halka destek olunmalı. Bu sürecin sorumluluğuyla hareket edilmeli." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir