• DOLAR 32.489
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2433.765
  • ...
İzmir'de bilanço ağırlaştı, can kaybı sayısı 93'e yükseldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminde can kaybının 93'e yükseldiğini açıkladı.

Geçen cuma günü İzmir’i vuran 6.9 büyüklüğü depremde ölenlerin sayısı 93’e yükseldi. AFAD’ın verdiği bilgileri paylaşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, enkaz altından 106 vatandaşın sağ çıkarıldığını söyledi. Kurum yaralı sayısının ise 994 olduğunu söyledi

İzmir'de arama ve kurtarma çalışmaları 17 binadan 12'sinde tamamlanırken, 5 binada halen sürüyor.

"5 BİN LİRA TAŞINMA VE KİRA YARDIMI YAPACAĞIZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da deprem bölgesindeki son durumu paylaştı. Vatandaşlara eşya yardımı yapılacağını belirten Kurum "Ağır ve hasarlı bina sahiplerimize 13 bin lira, kiracılarımıza da 5 bin lira taşınma ve kira yardımı yapacağız. Sahil bölgesinde hem depremden hem de tsunamiden zarar gören esnafımıza kısmi ödemeler yapılacak" diye konuştu.

"106 VATANDAŞIMI ENKAZDAN KURTARILDI"

Kurum şunları kaydetti: "106 vatandaşımızı enkazdan kurtardık. 11 binada çalışmalar tamamladı, 6 binada çalışmalar sürüyor. Tedavisi devam eden vatandaşlarımızdan 4'ü ağır olmak üzere 9 yoğun bakım hastamız var. Bu hastalarımıza ilişkin çalışmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor. Bugüne kadar 4 bin 424 binada, 33 bin 434 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını yaptık.

Acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 58'e ulaştı. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66 binamız var. Konteyner kent kurulum sürecini başlattık. Bayraklı'da 46 bin 300 metrekarelik alana bin kişilik konteyner kent kuruyoruz. Vatandaşlarımıza bu süreçte eşya yardımı yapacağız. Ağır ve hasarlı bina sahiplerimize 13 bin lira, kiracılarımıza da 5 bin lira taşınma ve kira yardımı yapacağız. Sahil bölgesinde hem deprem hem de tsunamiden zarar gören esnafımıza kısmi ödemeler yapılacak."

"5 MİLYON LİRA DAHA YARDIM ÖDENEĞİ AKTARACAĞIZ"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrü Selçuk da İzmir'deki deprem ile ilgili "Sosyal yardım alanında geçen cuma 5 milyon lira kaynak aktarmıştık AFAD ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ödeneklerine ilaveten. İnşallah bugün bir 5 milyon lira daha yardım ödeneği aktaracağız" dedi.

Selçuk "Kreşlerimiz ve anaokullarımız da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından öncelendi. Hasar tespiti tamamlanmış olan kreşlerimiz ve anaokullarımız hizmetlerine devam edecekler. Öncelikli olarak onların hasar tespitleri yapılacak" diye konuştu.

Selçuk "Kamu misafirhanelerinde 7 bini aşkın kapasitemiz var. Bu rakam ihtiyaca göre daha da artırılacak. Kış geliyor, vatandaşlarımızı yurtlarda kalmaya yönlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

Bu arada İzmir'deki depremde en fazla hasar gören binalardan Yılmaz Erbek apartmanında yıkım çalışmaları tekrar başladı.

Zemin katında bir marketin yer aldığı ve ilk iki katı çöküp kısmen yan yatan binada dün gece arama çalışmaların ara verilmişti.

Yılmaz Erbek apartmanı enkazından 4 kişi sağ kurtarılmıştı.

İzmir'de 30 Ekim'de öğle saatlerinde merkez üssü Seferihisar olan 6,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Deprem başta İstanbul olmak üzere birçok kentte hissedildi.

Kandilli Rasathanesi'ne göre deprem 6,9 büyüklüğünde, AFAD'a göre 6,6 büyüklüğünde.

65 SAAT SONRA 'ELİF' MUCİZESİ

İzmir'deki şiddetli depremin ardından Doğanlar apartmanında 65 saat enkaz altında yaşam mücadelesi veren 3 yaşındaki Elif Perinçek yaralı olarak kurtarıldı.

Türkiye'yi sevince boğan haberin ardından Elif bebeğin, enkazdan çıkarılırken çekilen fotoğrafı ise çok konuşuldu.

Elif'in kurtarma görevlisinin parmağını tuttuğu an, adeta İzmir depreminin simgesi oldu.

elif-perincek.jpgElif'i enkazdan çıkaran İBB İtfaiye ekibinden Muammer Çelik "Elif'i bulduğumuz andan itibaren parmağımı hiç bırakmadı" dedi.

Doğanlar apartmanı enkazında kalan anne Seher Dereli Perinçek ile üç çocuğu depremden bir gün sonra enkazdan çıkarılmış, oğlu Umut Perinçek hayatını kaybetmiş ve enkaz altındaki diğer çocuğu Elif Perinçek'e de 65 saat sonra 2 Kasım sabahı enkaz altından kurtarılmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir