• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Macron, Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri yine savundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam'ı ve Hazreti Muhammed'i hedef alan uygulama ve açıklamalara imza atan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, El Cezire'ye özel bir röportaj verdi.

"Terörizm kurbanlarının yüzde 80'inden fazlası Müslüman ve bu hepimiz için bir sorun" diyerek Müslüman dünyada adeta kendini aklamaya çalışan İslam düşmanı Macron, 2 Ekim'de İslam'ın "küresel olarak kriz içinde" olduğunu iddia ettiğini unutmuşa benziyor.

Macron, röportajda Hazreti Muhammed'in (sallallahu aleyhi ve sellem) karikatürlerinin küstahça gösterilmesine şiddetli tepki veren Müslümanların duygularını da anladığını iddia etti.

Karikatürlerin bir hükümet projesi olmadığını ileri süren Macron, "İfade edilen tepkileri anlıyorum ve onlara saygı duyuyorum." dedi.

Sözlerinin siyasi liderler tarafından çarpıtıldığını savunan Macron, "İnsanların, karikatürlerin Fransız devletinin bir eseri olduğuna inandırıldığını" söyleyerek, "Tepkilerin, sözlerimin çarpıtılmalarının bir sonucu olduğunu düşünüyorum çünkü insanlar bu karikatürleri desteklediğimi sandı." dedi.

Çizilen her karikatürü kişisel olarak desteklemediğini ancak hakaret karikatürlerinin bir "hak" olduğunu savunan Macron, bir konuşmasındaki "Karikatürlerden vazgeçmeyeceğiz" ifadesinin, kendisinin Hazreti Muhammed'e (sallallahu aleyhi ve sellem) yönelik hakaret içerikli karikatürleri desteklediği şeklinde yorumlandığını ancak durumun böyle olmadığını öne sürdü.

Özrü kabahatinden beter

"Bu karikatürleri çizen Fransız hükümeti değil. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı'nın bu hakkı iptal etmesi gerektiğini soruyorsanız cevap, hayır. Çünkü bu hak Fransız halkının hakkı ve tüm dünyayı ilgilendiriyor." ifadesini kullanan Macron, böylece İslam'ı ve Hazreti Muhammed'i hedef alan bir karikatür karşısında bunlara yine izin vereceğinin sinyallerini verdi.

Hakaret karikatürlerinin "şoke ettiğini anladığını" ve "buna saygı duyduğunu" ileri süren Macron, "Ancak yaşanan şiddeti haklı göstermek için bu karikatürlerin kullanılmasını asla kabul etmeyeceğim." ifadelerini kullandı.

Macron, ayrıca tepkilerin ardından Fransız mallarının boykot edilmesi çağrısını kınadığını belirtti. Macron'un bu açıklaması ekonomik endişelerden dolayı söylem değişikliğine gittiği yorumlarını da beraberinde getirdi.

El Cezire'nin kıdemli siyasi analisti Marwan Bishara ise Macron'un sözlerinin "Fransa ve Müslüman dünyası için önemli olan konularda nerede durduğunu açıklama girişimi" gibi göründüğünü söyledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir