• DOLAR 32.345
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2307.127
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İran'da 26 Ekim 2020 tarihinde Ekonomi Koordinasyon Komitesi'nin yaptığı olağanüstü toplantısında alınan karara göre, ihracat bedelini ülkeye getirme konusundaki sıkıntılarını gidermek adına bundan sonra ihracatçı ve ithalatçıların takas-barter yapabileceği açıklandı. Bu doğrultuda ithalatçılar artık ihtiyaç duydukları dövizi, ihracatçının dövizinden temin edebilecek.

Ayrıca  İran Ticaret Geliştirme Kurumu Genel Müdürü de Merkez Bankası ile koordineli olarak ithalat-ihracat prosedürü ve ihracat üretim birimlerinin kapasitelerinin kullanımı için idari düzenlemeler yapılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı huzurunda onaylanan döviz rejimine ilişkin kararlar, dış ticaret önündeki engellerin büyük bir bölümünün kalkacağı beklentisiyle hayata geçirildi.

Adı geçen komitenin kararlarına istinaden Ticaret, Sanayi ve Madenler Bakanlığı malların sipariş kayıt yönetimi üzerinden önceliklendirilmesine göre hareket etmekle görevlendirildi. Buna göre, ithalatçılar, Nima sistemini kullanmanın yanı sıra, gerekli dövizi ihracatçıların döviz kaynağından takas-barter olarak geniş ölçüde sağlayabilecek.