• DOLAR 32.343
  • EURO 35.1
  • ALTIN 2239.851
  • ...
Çin 5 yıllık uzay planını açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son yıllarda uzay çalışmalarında yaptığı atılımlarla dikkat çeken Çin yeni yol haritasını oluşturdu.   
 
Ülkenin beş yıllık ticari amaçlı uzay endüstrisi geliştirme planı Çin Uzay Bilimleri ve Endüstirisi şirketi tarafından duyuruldu. 2021-2025 planı taşıyıcı roketleri, uyduları ve uzay uçuşlarını kapsayacak.   

6. Uluslararası Ticari Uzay Forumu’nda açıklanan plana göre Çin 2023 yılına kadar ‘Kuaizhou’ adlı seri roket fırlatışını 2 katına çıkaracak. 2025 yılında ise Çin’in katı yakıt teknolojisinde dünya lideri olması bekleniyor.   

Wuhan kentinde düzenlenen forumda uzay tabanlı nesnelerin interneti inşası için 2023’e kadar 100’e yakın uydunun fırlatılacağı da kamuoyuna duyuruldu.   

Xingyun isimli proje için daha önce iki test uydusu fırlatılmış ve uydular arası lazer iletişiminde başarı elde edilmişti. Çin makamlarına göre uzay tabanlı nesnelerin interneti inşası üç aşamadan oluşacak.   

Hali hazırda denemesi tamamlanan ilk adımı ikinci aşamada küçük ölçekli uydular ağının hayatı geçmesi izleyecek. Bu kapsamda 2023 yılına kadar en az 80 uydu fırlatılacak 2025 yılına kadarki son aşamada ise işletme, uygulama ve hizmetleri kapsayan uzay tabanlı bir ekosistem inşa edilecek.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir