• DOLAR 32.378
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.01
  • ...
Van, imar ve çevre yolu sorununa çözüm bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Van çevre yolu sorununa da adil bir çözüm getirilmesi gerektiğini ifade eden Özdek, arazi sahiplerine hakları verilerek sıkıntıların çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Müteahhitlerin imarlı arazileri bulmada zorluk çektiğini ve bunun da doğal olarak kira fiyatlarına yansıdığını dile getiren Özdek, Van’ın kira fiyatlarıyla İstanbul, İzmir ve Ankara ile yarışır hale geldiğini belirtti.

“Van’da ciddi anlamda bir imar sorunu var”

Van'ın sağlıklı bir imara ihtiyacı olduğunu, Van’da yatırım yapmak isteyen iş adamlarının sağlıklı bir yatırım yapamadıklarını belirten Özdek, “Van'ın kalkınması adına imar planının gözden geçirilmesi lazım. Altyapı ve üstyapı sorunlarının ortadan kaldırılması lazım. Bir müteahhit Van'da sağlıklı bir arsa bulup da yapı yapamamaktadır. Bu da farklı sorunlara neden olmaktadır. Van'da şu an 1 milyon 600 bin insan yaşamaktadır. Van şu an 7-8 ilden göç alıyor. Coğrafik olarak baktığımızda, Van, Doğu Anadolu'nun en güzide şehridir, güneşin başkentidir, çok muazzam bir havaya sahiptir. Ama buna rağmen Van gelişememekte ve kabuğunu kıramamaktadır. Van, hak etmiş olduğu yere gelememektedir. Van Emlakçılar Derneği olarak bu sorunları yıllardır dile getiriyoruz. Van'ın bir imar sorunu var, konut yetersizliği var, kiralar çok yüksek. Van'daki kiralar neredeyse Ankara, İstanbul ve İzmir ile yarışır duruma gelmiştir. Bu da konut yetersizliğinden kaynaklanmaktadır ve insanlarımızın empati yapmamasından kaynaklanmaktadır.” dedi.

“Yeni bir Van İmar edilmelidir”

Kayseri, Diyarbakır ve Malatya illerinde olduğu gibi Van’ın da yeniden dizayn edilmesi ve imar sorunu çözülerek “Yeni Van’ın” kurulması gerektiğini dile getiren Özdek, hızla artan nüfusa karşı bu durumla başedilemeyeceğini söyledi.

Özdek, “Van'ın bir de çevre yolu sorunu var. Çeşitli vesilelerle Van’a gelen Bakanlara defalarca söyledik. 34 il ve son olarak Malatya çevre yolu, kamulaştırma ile yapıldı. Ama Van'da çevre yolu yapılamıyor ve insanlar bir darboğaza sıkıştırılmaya çalışılıyor. İnsanlar mağdur ediliyor, birbirlerinin arazilerine ortak edilmiş durumdadırlar. 18’inci maddeye binaen DOP Payı Adı altında yüzde 45 oranında doğal kesinti yapılmış. Bununla da yetinilmemiş 12 kişi aynı araziye ortak edilmiş durumdadır. Böyle bir katliam ve başıboşluk kabul edilemez. Çünkü Van insanı bunu hak etmiyor. Van Doğu Anadolu Bölgesi'nde kalkınmaya müsait bir yerdir. Van'ın modern bir kent görünümüne kavuşması için alt ve üst yapı, imar sorununun ve çevre yolu sorununun ortadan kaldırılması gerekiyor. Ama ilimizdeki siyasi istikrarsızlıktan dolayı ciddi adımlar atılamamıştır. Van'ın sorunları masaya yatırılmamış ve çözüm üretilmemiştir. 11 yıldır çevre yolu sorunuyla bu insanlar karşı karşıyadır.” ifadelerini dile getirdi.

“Van’ı siyasiler değil bürokratlar yönetiyor”

Van’ın siyasilerden ziyade bürokratlar tarafından yönetildiğini dile getiren Özdek, bu durumdan dolayı Van’da geleceğe ait projelerin yapılmadığını söyleyerek, “Burada yetkililere ciddi görevler düşmektedir Bir şehrin kalkınması için o şehrin dinamiklerine ve sivil toplum örgütlerinin fikirlerine başvurulmalıdır. Fikirler masaya yatırılıp neşter vurulmalıdır. Yerli ve yabancı bir yatırımcı Van'da yatırım yapmak istediğinde yüzlerce sorun ve sıkıntıyla karşı karşıya kalmaktadır. Ama baktığınızda Van yatırım için Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Bugün İran'la oldukça uzun bir sınır hattına sahibiz. Ama bu avantajdan da yeteri kadar faydalanamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Van’da istihdam alanı oluşturalım”

Van’da oluşan işsizliğin önüne geçebilmek için adımların atılması gerektiğini beliren Özdeş, “Van'da istihdam alanı oluşturalım, işsizlik oranını düşürelim. Van'da asgari ücretle geçinen bir insan şu an çok sıkıntı çekmektedir. Çünkü yüzde 30-40 oranında kiralar artmış durumdadır. Burası İstanbul, Ankara, İzmir değildir. İlimizde birçok insan orta gelir düzeyinin altında yaşamaktadır. Ev sahibi olup da kiracısıyla empati kuramayan ev sahipleri de vebal altındadır. Asgari ücret alan bir insanın aldığı ücretin üçte ikisine denk gelecek bir kira talebinde bulunursanız, kalan üçte birlik orandaki parayla geçinmesi ve çocuklarına bakması mümkün değildir. Lütfen Ev sahipleri olarak kiracılarımızla empati kuralim ve yardımcı olalım.” şeklinde konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir