• DOLAR 32.325
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2282.007
  • ...
Sovyet hayranı Putin, Afganistan'daki ABD işgalinin sürmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı son açıklamayla İslam ülkelerinde halen sömürgeci bir politika yürüttüklerini itiraf etti.

Afganistan'da büyük bir hezimet yaşayan ve geride büyük bir yıkım bırakan dönemin Sovyet Rusya'nın günümüz rolünü üstlenen ABD'yi savunan Putin,  "Amerikalıların Afganistan'da kalmasının ülkede istikrara katkı sağladığını ve ayrılmalarının riskler oluşturacağını" savundu.

Putin, "Başından beri Afganistan'daki Amerikan birliklerinin varlığını destekledik ve daha önce bununla ilgili BM Güvenlik Konseyi kararına oy verdik. Afganistan'daki Amerikalıların varlığının ulusal çıkarlarımızla çelişmediğine inanıyorum." dedi.

ABD ile pek çok alanda anlaşmadıklarını ancak buna rağmen işbirliği yaptıklarını söyleyen Putin, "Amerikalıların Afganistan'daki çalışmaları bizim tarafımızdan terörle mücadele çalışması olarak algılanmaktadır." diye belirtti.

Sovyetlerin Afganistan işgali ve büyük hezimet

1979'dan 1989'a kadar Afganistan'ı işgal eden Sovyet Rusya, geride büyük bir yıkım bırakmıştı.

Halkın ve mücahitlerin büyük bir direniş örneği gösterdiği Afgan Cihadı'nda bir milyonun üzerinde kişi şehit olmuş, yüz binlerce kişi dul ve yetim kalmıştı. Rus işgali sonucu ülke nüfusunun üçte biri muhacir duruma düştü ve bunlar halen dünyanın bir çok ülkesinde sığınmacı durumunda. Savaş nedeniyle ülkenin alt yapısı da çöktü.

Tüm bunlara rağmen Sovyet Rusya'ın Kızıl ordusu da büyük bir hezimet yaşayarak işgal ettiği topraklardan çıkmak zorunda kaldı.

Resmi rakamlarına göre, Afganların destansı cihadında Ruslar 14 bin 751 kayıp verdi, 470 bin asker ya yaralandı ya sakat kaldı ya da hasta oldu.

Öte yandan Ruslara ait 451 helikopter ve uçak, 147 tank, 443 top, 11 bin 369 kamyon ve petrol tanker de Afgan mücahitler tarafından imha edildi.

Afgan Cihadı'nın ardından Sovyetler Birliği dağılma sürecine girmiş oldu.

Sovyet Rusya'nın işgalini ABD sürdürüyor

11 Eylül 2011 saldırılarının ardından bu kez ABD Afganistan'ı işgal etmeye başladı. ABD'de de tıpkı Sovyet Rusya gibi Afganistan'da hezimet yaşarken ülkeyi büyük bir yıkıma da sürüklüyor.

ABD, belki de Sovyet Rusya'nın Afgan Cihadı'nda yaşadığı hezimete daha fazla uğramamak için işgalci askerlerini yıl sonuna kadar çekmeyi düşünüyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir