• DOLAR 32.571
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2426.57
  • ...
Uluslararası Hutbe-i Şamiye Sempozyumu Yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Artuklu Üniversitesi Rektörü, Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Akademik Araştırmalar Vakfı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Risale Akademi Kurucu üyesi ve Sempozyum Başkan Yardımcısı Dr. İsmail Benek`in ortak çağrısında şu görüşler yer aldı:
Uluslararası Hutbe-i Şamiye Sempozyumu: “İslam Dünyası ve Küresel Barış için Hutbe-i Şamiye’yi Yeniden Okuma”, 12-14 Nisan 2013 tarihleri arasında, Mardin Artuklu üniversitesi, Risale Akademi, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ve Akademik Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenecektir.

Said Nursi (1876-1960), 1911 Baharında Şam Emeviye Camiinde Arapça olarak verdiği uzun hitabede (Hutbe-i Şamiye), İslam Dünyası’nın altı temel hastalığından bahseder ve kendi tabiriyle “Kur’an eczahanesinden bir reçete” olarak Hutbe-i Şamiye’yi sunar. Bu hutbede Müslüman dünyasının ittihadına esas teşkil edecek maddi ve manevi terakkinin önündeki engelleri sıralar ve bunların nasıl aşılabileceğini anlatır. Dikkatle incelendiğinde, Müslüman dünyasının neredeyse tamamının sömürgeleştirildiği, Osmanlı devletinin de parçalanma sürecine girdiği “zor” ve “karanlık” bir zamanda dile getirilen ümit verici hususlara ilişkin tespit ve tasvirlerin günümüzde de son derece geçerli olduğunu söylemek mümkündür.
Bu tasvir, daha iyi bir geleceğe olan inancın yıkıldığı, Müslümanların iman kardeşliğinin beraberinde getirdiği kardeşlik hukukuna aykırı olarak ferdi ya da nevi ben-merkezlilikten kaynaklanan dünyevi çatışmaların içinde yitip gittiği, siyasi, toplumsal ve bilimsel istibdadın imanın bir hassası olan hürriyeti boğduğu, hem dinden hem de yaratılıştan gelen kardeşlik bağlarının unutulmaya terk edildiği ve gelecek ufkunun ben merkezli hamiyetle sınırlandığı bir vasatta, Osmanlıyı oluşturan unsurları insaniyet-i kübraya isal edecek bir birlikteliğin nasıl inşa edileceğini ele alır.
Tarih ve toplumun sadece sebebî/mülkî değil ayna zamanda kaderî/melekutî okunuşuna dayalı bu tasvir, Müslüman ferdi, terakkinin zenbereği olarak kabul eder.
İttihadı, insaniyet-i kübra ideali üzerine kurar. Müslümanları kardeşlik hukuku üzerinden birleştirirken, mezhebî, cemaatî ve etnik bağlanmaların bölücü tesirlerini, hamiyyet ölçeğini insanlık üzerinden tanımlayarak nötralize eder. Hıristiyan-seküler Batı dünyasının sömürgeci yüzüne karşı mukavemeti desteklerken, Onun medeni yüzü ile diyalog zeminini manevi cihad kavramı üzerinden yeniden tesis eder.
İnsaniyet-i Kübra anlayışına dayalı yeni bir sosyo-politik ve küresel diriliş manifestosu olarak Hutbe-i Şamiye, 11 Eylül sonrasında çatışma eksenine demirleyen Müslüman dünya ve Batı arasındaki ilişkilerin, Arap Baharının Demokratik İslam Baharına dönüşümü sürecinde, yeniden diyalog ve barış eksenine oturtulması için küresel bir istikametin ipuçlarını da barındırmaktadır.
Özelde İslam Dünyası’nın genelde Küresel Barışın inşasına katkı sağlayacağına inandığımız Hutbe-i Şamiye Sempozyumunda sunulacak tebliğlerin Hutbe-i Şamiye ve Nursi’nin diğer eserleri perspektifinde aşağıdaki başlıklar etrafında ele alınması beklenmektedir.

Bu sempozyumda sunulması muhtemel tebliğlere, panellere, konuşmalara, posterlere konu olabilecek başlıklar Sempozyum konuları linkinde arz edilmiştir. Sizin bu sempozyuma, alanınızdaki birikiminiz ve tecrübenizle katılmanızdan onur duyacağımızı belirtmek isteriz. Seçtiğiniz konuya ilişkin olarak Risale-i Nur’dan seçilen konular/bölümlerle tarafınıza destek verilecektir. Bu Sempozyuma yapacağınız değerli katkılar için şimdiden teşekkür ediyoruz.
Sempozyumla ilgili ayrıntılı bilgiler www.hutbeisamiyesempozyumu.org adresinde.
Dear Scientists,
“International Symposium on Hutbe-İ Şamiye, Rereading the Hutbe-i for The Muslim World and Global Peace” will be organized by Mardin Artuklu University, İstanbul Foundation for Science and Culture, Risale Academy and Akademic Researchs Foundation between 12 to 14 April 2013 dates.
Said Nursi (1876-1960), in a long speech, he made in Arabic Language in the Umayyad Mosque, Damascus in the spring of 1911, talks about six fundemental problems of the muslim world and he proposes the Hutbe-i Şamiye as a remedy from the “pharmacy of the Quran” by his own terms. He cites the barriers before the material and spiritual progress, which will make a base, for the unity of muslim world. He also explains how to overcome those barriers. When examined carefully, it is possible to say that those hypotheses and portraits, which were revealed at a hard and dark time that almost all the muslim world were colonized and the Ottoman State was at the threshold of collapsing, on hopeful-promising topics, are still valid today.
This picture handles the issue of how to transform the nations that make up the Ottoman State into the great humanity in an atmosphere covering the world that the faith for a better future was collapsed, contrary to the brotherhood of faith of the muslims that was lost in the worldly conflicts due to individual or group selfishness, political, social, and scientific dictatorship surrounding the freedom that is an entity of faith, abandoning of brotherhood relations coming from both creation and religion, and the future horizon is surrounded by the I-centered patriotism.
This description based on the assumption that history and society are not only causative but also melekuti, accepts that individual muslim is the central actor of development. It establishes the unity upon the ideal of the great humanity, unites the muslims around the brotherhood concept, neutralizes the negative apartheid effects of sective, etnical or group movements, supports solidarity against the colonialist face of the christan-secular western world on one hand, re-establishes the dialoge-base with its civilized face via the concept of jihad/spiritual efforts.
The Hutbe-i Şamiye, as a socio-political and global creation manifesto based on the understanding of the great humanity, contains the tips of a global consistency in order to fix the world on an axis of dialogue and peace, at the process of transformation of the relations between the muslim world and the western world from arabic spring into democratic-İslamic spring.
The papers that will be presented at the symposium of Hutbe-i Şamiye, that We believe, will make great contribution in the re-construction of the islamic worl in special and global peace in general, will serch into the following headings/topics in respect to the Hutbe-i Şamiye and other boks by Said Nursi:

Gelî Zanyaran!
JI BO AŞITIYA ALEMA ÎSLAMÊ Û YA GERDÛNÎ JI NÛ VE XWENDINA XUTBEYA ŞAMÎYEYÊ Di navbera dîroka 12-14 Nîsan 2013 an de, ji aliyê Zanîngeha Mardîn Artûklûyê, Rîsale Akademî û Weqfa Lêgerînên Aqademîk ve dê bête sazkirin.
Seîdê Nursî(1876-1960) di Bihara1911ê de li Şamê di xutbeya ku bi Erebî li mizgefta Emewiye da de qala şeş nexweşiyên Alema Îslamê yên bingehîn dike û bi gotina wî Xutbeya Şamiyeyê weke “Reçeteyeke ji dermanxaneya Qur’anê” pêşkêş dike. Di vê xutbeyê de astengên li pêşiya pêşveçûyînên maddî û menewî yên ku dê bibin hîmê îttihada Alema Îslamê, rêzdike û rêyên biserkeftinên li van berbestan vedibêje. Dema ku bi hûrgulî hat vekolîn, di dema dagirkirina hemû Alema Îslamê û ketina pêvayoya parçebûnê ya Dewleta Osmaniyan de, ev tesbît û teswîrên li ser xusûyetên hêvîdarane, gotin pêkan e ku îroj jî a derbasdarbûna di asteke bilind de ne.
Ev teswîr, di qadeke baweriya li ser pêşerojê xeradibû, ji rûyê ferdî an jî ez-navendiyê, biratiya îmana Mislimanan, li dijî hiqûqa biratiya ku bi bi xwe re aniye, di nav pevçûnên dunyewî wenda dibû, zordestiya zanistî û civakî û siyasî azadî ku taybetmendiya îmanê ye, difetisand, benên biratiya ku him ji dîn him jî ji aferînê hatine, terka bîrbûyînê hatibû kirin û asoyê pêşerojê bi hemîyeta ez-navendê hatibû sînorkirin de, yekitiya ku gelên Osmaniyan bigihîne mirovatiya mezin çawa saz dibe, dinirxîne .
Ev teswîra ku xwendina mêjû û civakê ne bi tenê xwe dispêre sedemî/mulkî, di heman demê de xwe dispêre ya qederî/melekutî, kesê misilman wek zembereka pêşvaçûnê dipejirîne.
Yekîtîyê, li ser îdeala mirovatiya mezin ava dike.
Ji hêlekê ve li ser huqûqa biratiyê yekitiya misilmanan pêk tîne, ji hêla din ve pîvana neteweperweriyê, li ser mirovatiyê dide nasîn û bandorên cûdaxwaz yên girêdayîyên yên etnîkî, cemaetî û mezhebî ji holê radike.
Li hemberî rûyê mêtînger yê Rojavaya Xiristiyan-sekûler, digel destekdayîna berxwedanê, bi rûyê wê yê şaristanî re qada gotûbêjê bi têgeha cihada manewî, ji nû ve ava dike.
Xutbe-î Şamîye, ku wek manîfestoya vejîneke nû ya gerdûnî û civak-polîtîk ya ku xwe dispêre têgihana mirovatiya mezin, ji bo pêwendiyên Rojava û Alema Misilmanan, ku piştî 11ê Îlonê ketiye rêgeha pêvçûnê, di veguherîna pêvajoya Bihara Ereban li bal Bihara Îslamê ya Demokratîk de, ji nû ve rûniştandina li ser rêgeha aşitî û dîyalogê, nîşanên perspektîfek gerdûnî jî dihundurîne.
Tê payîn ku, teblîxên ku dê di Sempozyûma Xutbe-î Şamîye de werin pêşkêşkirin, ku bi taybetî dê sûdê bidin avabûna Aşîtiya Alema Îslamê, bi giştî jî bidin Ya Gerdûnê, di perspektîfa Xutbe-î Şamîye û berhemên Nûrsî din yên de di dora sernivîsên li jêr de bên amadekirin.
Gotarên ku di Sempozyûma Hutbe-i Şamiye de werin pêşkeşkirin em bawer in ku bi taybetî di alema Îslamê de, bi tevayî tevkariya avakirina aşitiya kûrewî dê bike û tê hêvîkirin ku gotaran di perspektîfa “Hutbe-i Şamiye” û berhemên Nursî yên din, li dor sernivîsên xwarê li ser bisekinin.
Di vê sempozyûmê de gotar, panêl, axaftin, sernivîsên dibe ku bibin mijarên posteran ên gengaz , di lînka mijarên sempozyûmê de hatine pêşkeşkirin. Em dixwazin bibêjin ku bi danehev û tecrûbeya we ya di beşa we de, bi beşdariya we ya vê sempozyûmê emê pir şanaz bibin. Di derheqê hilbijartina mijarê, bi beş/mijarên ku ji Risale-i Nûr hatine hilbijartin hûnê destekê bibînin. Ji niha de ji bonî tevkariya we ya sempozyûmê ya hêja em sipas dikin.
***
لمؤتمر الخطبة الشامية العالمي
12-14 نيسان 2013
جامعة ارطوقلو
ماردين
الجنة التنظيمي
اللجنة العلمية
اللجنة الاستشاري
مباحث المؤتمر
التوارخ المهمة
العلماء الكرام !
سيعقد المؤتمر في جامعة آرتقلو في ماردين و ذلك بتاريخ 12-14 نيسان 2013 
إن سعيد النورسي ( 1876- 1960) من خلال خطبته التي ألقاها في الجامع الأموي في الشام في ربيع سنة 1911 قد شخص أمراض اﻷمة و صورها في ست علل لا يقوى عليها دواء سوى علاج " صيدلية القرآن "  و قد بين أثناء خطبته اﻷسباب الموصلة الى وحدة اﻷمة اﻹسلامية اضافة الى الموانع التي تحول دون قيامها من الناحيتين المادية و المعنوية.
و اذا نظرنا الى ذلك التاريخ المتزامن القاء تلك الخطبة و رجعنا الى حالة العالم الاسلامي آنذاك نجده تحت السيطرة . و حال دولة الخلافة العثمانية حينها يمحي بنذير التشتت و الانقسام في شدة توجهها الى طريق مظلم لا يعرف منتهاه. و في خضم تلك المحنة الصعبة أشار الأستاذ الى أمل يزرع الثبات في القلوب. 
و قد صور الأستاذ معالم الاملي في جو انقلبت فيه الموازين فاختفت المودة من القلوب و تلاشت الرحمة من المجتمع و تبعثرت الاخوة على عتبة المصالح الدنيوية و أصبح المسلمون يحقدون على مستقبلهم فلا يولون الاهتمام و ينتظرون الى الغد بعين اليأس و القنوط. من هنا أرسى الأستاذ الدعائم التي تقوم عليها دولة الخلافة الاسلامية و التي ترتقي بأبنائها ليكونوا نواتا في بناء انسانية كاملة 
ان هذه الرؤية العميقة الشاملة التي انفرد بها الأستاذ دون سواه لم تكن بمجرد متابعة السياسة والاقتصاد و البلاد و العباد. و لم تكن قراءة طفيفة للمعطيات المطروحة آنذاك بل انها كانت توضيحا للمهمة التي اوكلها الله الى البشر ليفهم من خلالها تلك الغاية التي خلق الله العباد من أجل تحقيقها في بناء الانسانية الكبرى فلا يعود اختلاف الألسنة و الألوان والمذاهب والأديان و الطوائف و اﻷحزاب عائقا في طريق بناء وحدة الانسانية بل ينمو فوق ذالك ليكون تنوعا يغني مجتمع البشرية و يسعى بها حتى تدخل المسار المؤدي الى معرفة الخالق و وحدانيته. 
و اننا نرى في واقعنا الحديث ما جرى منه انفتاح الغرب على الشرق بعد أحداث 11 من ايلول و ما حصل من لقاء الحضارات و الثقافات. و قد رأى الغرب نافذة الانفتاح على المجتمع الاسلامي و بالخصوص الدول العربية فكان هذا اللقاء فرصة للحوار وتلاقي المجتمعات و لا يزال هذا الحوار مفعما بالغموض و الحيرة لعدم صادق الخبرة في التعامل. لكنا نرى أسس التعامل الواضحة و قوانين التواصل المفهمة دون ايجاز و إطناب نراها كشمس ساطعة تتجلى على البشرية من الخطبة الشامية لينير طريق البشرية في سبيل وصولها الى الانسانية الكبرى كاشفة لها ذلك الطريق. 
اننا في مؤتمر الخطبة الشامية نعتقد أشد الاعتقاد بأن العالم الاسلامي على وجه الخصوص و المجتمع الانساني  على وجه العموم نحو السلام العالمي و الاخوة الانسانية سيتحقق من خلال الخطبة الشامية و رسائل الأستاذ النورسي الى البشرية جمعاء.  فلا بد لنا و نحن نجمع للبحث عن سبيل خلاص الأمة من واقعها المؤلم أن نركز بحثنا في الخطبة

الشامية و رسائل الأستاذ اﻷخرى حتى نصل الى المنهج القويم الذي يتوج بحثنا بتلك الغاية المنشودة في توحيد الأمة و بناء اﻻنسانية الكبرى

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir