• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tarihi camiiler yeniden açılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Diyarbakır`da tarihi değerlerin restorasyon çalışmalarında Camiilerin geri plana atılmasına halk tepki gösteriyor. Vatandaşlar kapalı camilerin yeniden faaliyete geçirilmesini ve bu tarihi mekanlarda ibadet yapmak istediklerini ifade ediyorlar.
Diyarbakır Diyanet-Sen Şube Başkanı Ömer Evsen, yetkililerin tarihi yerleri topluma kazandırırken camileri de topluma kazandırmaları gerektiğini belirtti.
 
Diyarbakır ilim kentidir
Diyarbakır`daki tarihi camilerle ilgili yazılı açıklama yapan Evsen, "Diyarbakır, dünyanın en kadim kentlerinden biridir.33 Medeniyete ev sahipliği yapmış, bu medeniyetlerin ev sahipliğiyle beraber bu medeniyetleri yönlendirmiş bir ilim, sanat, ticaret ve üretim kenti olmuştur."dedi.
 
Diyarbakır`ın dünya yüzünde birçok özelliğiyle ayakta duran ender kentlerden biri olduğunu belirten Evsen, " Bağrında barındırdığı 7 peygamber ile Peygamberler şehriyken, 541 Sahabe ile Sahabeler Kenti, Onlarca Aziziyle Azizler Kenti, Medreseleriyle ve Camileriyle İlim İrfan Kenti gibi birçok özelliğiyle kendine münhasır bir şehirdir" ifadelerini kullandı.
 
Mervani Mescitleri esas hüviyetine kavuşturulmalıdır
Akkoyunlular tarafından yapılan Hamza Bey Mescidinin ve Mervaniler tarafından Dağkapının iç kapısı üstüne yaptırılan Mervani Mescitlerinin bu gün esas hüviyetlerine döndürülmeyi beklediklerini ifade eden Evsen, " Dini yapılarla ilgili hassasiyeti bilinen hükümetin bu iki Mescidin tekrar eski hüviyetlerine kavuşturulması noktasında gerekli hassasiyetleri göstereceğine eminiz. Şuan Mülkiyeti, Kültür Bakanlığına ait olan bu iki yapının tekrar Mescit hüviyetine kavuşturulması, İlim, İrfan ve İslam Şehri olan Diyarbakır için vazgeçilemez bir olaydır." dedi.
 
Dağkapı Burcu üzerindeki cami yeniden faaliyete geçirilmelidir

Dağkapı Burcu üzerinde bulunan tarihi yapının geçmişte camii olarak kullanıldığını ifade eden 80 yaşındaki Ahmet Amca, " Dağkapı Burcu`nun üzerinde bulunan bu cami 70 yıl evvel açıktı. Bu camiyi hatırladığım kadarıyla 1945`ten sonra kapattılar. Cami kapandıktan sonra ilgisizlikten dolayı harabeye dönmüştü. Yetkililerin restore etmesi bizi sevindirdi. Sevincimizin kursağımızda kalmaması için yetkililerin camiyi tekrar faaliyete geçirmeleri gerekir." dedi. (M.Sait Adiyaman- İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri