• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Köylüler baraj eyleminde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Karlıova ilçesine bağlı Derinçay köyünde yapılmak istenen barajın proje dışı devam ettiğini ileri süren köylüler, eylem başlattı. 4 gün önce eyleme başlayan köylüler, sorunun çözülünceye kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade ettiler.


Firma sahibi bizi tehdit etti
Köylülerden Metin Tatlı, \"Biz davamızda haklıyız, bizi tehdit eden bu firma buradan gitmeden bizde gitmiyoruz. Firma sahibi dün bizi tehdit etti. 4 gündür buradayız, hiç birimizin ağzından nahoş bir kelime çıkmadı. Amacımız kavga etmek değildir. Köylüler olarak HES barajına karşıyız\" dedi.

Mehmet Karaca adlı köylü ise kilometrelerce ve çok geniş yapılan kanalın üstünde insan ve hayvan geçişleri için doğru dürüst köprünün yapılmadığını ifade ederek, \"Buranın halini görüyorsunuz. Ne insan nede hayvan geçer buradan\" dedi.


Meraya ve mezara zarar verdiler
Yapılan barajın köy meralarına ve köy mezarlığına zarar verdiğini ifade eden Tekin Tatlı, \"Baraj inşaatının başlaması ile arazilerimiz tahrip olmaya başladı. Hayvanlarımızı otlatacak bir meramız kalmadı, kazılan hafriyat rast gele yeşil olan köy meramıza dökülerek adeta hafriyattan dağ ve tepeler meydana geldi. Köy mezarlığımızı bile tahrip ederek mezarlığımızı kullanılmaz hale getirdiler. Baraj kanallarının geçtiği arazilerin kamulaşmayan bölümleride tahrip edildi. Yetkili birimlere gerek yazılı gerekse sözle şikâyette bulunduk fakat hiçbir işlem yapılmadı ve inşaat devam etti. Tek çare olarak köylülerle beraber inşaatı kendi çabalarımızla durdurma kararı aldık. Eylemlerimiz sorunlarımız çözülünceye dek devam edecek. Yarın ve diğer günlerde tüm köylülerimiz olarak doğamızın kaybolmaması ve arazilerimizin talan edilmemesi için daha büyük eylem yapacağız\" dedi.


Balıklar telef edildi
Tatlı, \"Bu gördüğünüz derede büyük bir göl vardı. İş makineleriyle tahrip ettiler. Binlerce balık telef oldu. Şu gördüğünüz 600 yıllık köy mezarlığın önünden geçen dereye hafriyat döküldü. Böyle devam ederse mezarlığımız su altında kalır. Kabul edemeyeceğimiz bir şey. Buranın temizlenip çevre düzenlemesi yapılması lazım... Buradan santralin girişine kadar uygun hale getirilmesini istiyoruz\" dedi. (Nihat Kanat-Bülent Temiz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir