• DOLAR 32.379
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.667
  • ...
Diyarbakır Suriçi bütün olarak turizme kazandırılsın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ankara`daki temasları çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik`i makamında ziyaret etti. Baydemir, son üç aydır kentin bütün dinamiklerinin el ele verip Diyarbakır Surları`nın UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi`ne girmesi için yürütülen çalışmalar hakkında Bakan Çelik`i bilgilendirdi.

 

Diyarbakır Surları`nın UNESCO Dünya Kültürel Miras Daimi Listesi`ne girişini sağlamak amacıyla hazırlık çalışmalarına ivme kazandırmayı hedefleyen 2013 Diyarbakır Surları Yılı olması yönündeki talebi yineleyen Baydemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı`na daha önce ilettikleri dilekçeyi bu kez elden Bakan Çelik`e verdi.

 

Yerel yönetimler olarak 10 yıldan bu yana Sur diplerinin temizlenmesi ve rekreasyon alanına dönüştürülmesi yönündeki çalışmalara dikkat çeken Baydemir, Suriçi`ni bir bütün olarak turizme kazandırılması yönündeki çalışmaları anlattı. Bu kapsamda yeni ile eski kent arasındaki geçiş noktasında bulunan Dağkapı Meydanı`nı düzenlediklerini, Gazi Caddesi ve Yenikapı Sokak`ta renovasyon çalışması yürüttüklerini anlatan Baydemir, Melikahmet Caddesi`ni de tarihi dokuya uyumlu hale getirmek için çalışma yaptıklarını belirtti. Baydemir benzer bir çalışmayı İzzetpaşa Caddesi ve Çitfe Han Sokak`ta yürüttüklerini bildirdi.

 

Baydemir, Ortadoğu`nun en büyük kilisesi olma özelliğine sahip Surp Giragos Kilisesi`nin çöken tavanı dahil restorasyon çalışması yaptıklarını belirtti. Dengbej Evi`nin sözlü kültür mekanına dönüştürdüklerini belirten Baydemir, bölgenin en büyük sivil mimari eserlerinden biri olan tarihi Cemilpaşa Konağı`nı restore ettiklerini ve bunu Kent Müzesi`ne dönüştürme çalışmasını sürdürdüklerini anlattı.

 

Baydemir Bakan Çelik`e Matrakçı Nasuh`un Diyarbakır minyatürü tablosunu armağan etti. Görüşmenin son derece verimli geçtiğini belirten Baydemir, önümüzdeki yakın bir tarihte Ankara`da Bakan Çelik`in ev sahipliğinde veya Diyarbakır`da Büyükşehir Belediyesi`nin ev sahipliğinde tekrar bir araya gelme konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir