• DOLAR 32.374
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.581
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus pandemisi Gaziantep’in meşhur ayakkabısı yemeniyi de vurdu. Her gün onlarca kişinin yemeni ayakkabı aldığı tarihi çarşıdaki dükkanlar Covid-19 nedeniyle müşteri bulamazken bazı işletmeler de az sayıdaki talepleri karşılıyor.

Tarihi, doğal güzellikleri, gastronomi ve kültürüyle bölgenin gözde merkezlerinden olan Gaziantep'e bu yıl Coronavirus pandemisi nedeniyle yerli ve yabancı turist gelmeyince sağlıklı olduğundan dolayı özellikle yaz aylarında tercih edilen yemeni ayakkabı satışları da düştü.

Orijinal özelliklerini kaybetmeden günümüze kadar gelen, tamamen doğal malzemelerden yapılması nedeniyle nasır, ayak kokusu ve diğer hastalıklara neden olmayan yemeni ayakkabı üreticileri, kente özgü olan yemeni ayakkabılarının satışında bu yıl yüzde 60 düşüş olduğunu belirtiyor.

Coronavirus nedeniyle yerli ve yabancı turist sayısının düşmesinin ardından yemeni ayakkabılara olan talebin azaldığına dikkat çeken kenetteki üreticiler, pandemi döneminde yerli ve yabancı turistlerin kente gelememesinden dolayı ayak dostu yemenilerin satışında azalmaya neden olduğuna dikkat çekiyor.

Gaziantep'te 1972 yılından beri yemeni üretimi yapan Mikail Tekin, Gaziantep'te tarihi yaklaşık 700 yıl öncesine dayanan, terleme, mantar, egzama ve koku gibi birçok ayak hastalığına iyi gelmesiyle bilinen yemeni ayakkabı satışlarının pandemi sürecinden dolayı düştüğünü belirtti.

Eski günlerini aradıklarını belirten Tekin, son yıllarda tasarlanan yeni modelleri ve çeşitli renkleriyle büyük bir ilgi gören, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok satın aldığı ürünler arasında yer alan yemeni ayakkabı üretimi yapan esnafın, turist sayısındaki azalmadan oldukça etkilendiğini ifade etti.

“Pandemi süreci devam ederse yemenici esnafı bayağı zorluk çekecek”

Kış aylarında genellikle işlerinin düştüğünü belirten Tekin, “Yemenici esnafı olarak kışın pek fazla iş yapamıyoruz. Geçen sene kış mevsimi bitti, ardından pandemi süreci başladı. Pandemi sürecindeki yasaklardan sonra esnaf bir-iki ay kapalıydı. Ondan sonra çalışmaya başladılar. Yaz süreci de çok kısa geçti. Üç aylık bir iş sürecimiz oldu. Beklediğimiz iç ve dış turlar olmadı. Esnafımızın ürettiği yemeniler ellerinde kaldı. Bu süreçten bayağı zarar gördük. Şu anda kış sezonuna girdiğinden dolayı bu kışın da daha kötü olacağını bekliyoruz. Eğer pandemi süreci seneye kadar devam ederse yurtiçi ve yurtdışı turlar olmazsa yemenici esnafı bayağı zorluk çekecek. Sağlıklı yemeni bulmak biraz zor olabilir. Tedbir alınırsa veya esnaf desteklenirse çok iyi olur. Şu anki ekonomik koşullarla esnafın bayağı zorlanacağı görülüyor.” dedi.

“Yemeni satışları kış mevsiminde daha da düşer”

Satışlarında geçen seneye oranla yüzde 60'lık bir düşüş yaşadıklarını anımsatan Tekin, “Bu kış yüzde 80'lik bir düşüş olacağını bekliyoruz. Eğer yüzde 20 satışımız olursa bizim için çok iyi olur. Çünkü bizim sektör yazlık olduğu için yemenileri kışın tüketimi daha az oluyor. Yurtdışından turist gelmediğinden dolayı bayağı zorluk çekeceğimiz görülüyor. Şehrimize turistlerin gelmemesi başta gastronomi alanını, ondan sonra da el sanatlarını can damarından vurdu. Geçen sene günde 30-40 çift yemeni satarken bu sene günde 15-20 yemeğini sattığımızda seviniyorduk. Her gün bu sayıyı bulamıyorduk, genelde günde 10 çift satıyorduk. Bizde işçilerimiz de zor durumdayız.”  ifadelerini kullandı.

“Turist gelemeyince satışlar azaldı”

Pandemi nedeniyle kente turist gelmediğini ve bu durumun da satışlarına yansıdığını ifade eden yemenici Yusuf Ateş ise şunları söyledi:

“Bizler için en büyük sıkıntı ekonomik sıkıntıdır. Bir vatandaşın ayakkabı alabilmesi için cebinde para olması lazım. Vatandaşın kira, doğalgaz, elektrik ve su gibi ödemelerden dolayı cebinde para kalmıyor, gelip de ayakkabı alamıyor. Pandemi sürecinden dolayı turistlerin gelmemesinden dolayı da sektör tamamen çöktü.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız