• DOLAR 32.597
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2498.61
  • ...
Muhtarların sorumlulukları çok, yetkileri az
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Köklü bir geçmişe sahip olan muhtarlık kurumunun öneminin ve yetki alanının birbirine ters orantılı olduğunu söyleyen Elâzığ Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Gül, muhtarların yetki alanının genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Deprem ve pandemi sürecinde yerel yönetimlerde etkin rol oynayan muhtarlık kurumunun önemini belirten Gül, bu müessesenin zor dönemlerde ne kadar etkin bir rol üstlenebileceğini tüm kurumlar ve bürokratların gördüğünü söyledi.

 

Muhtarlık Kurumunun 1829 yılından beri süregelen, Osmanlı'dan Cumhuriyete taşınan tek yerel yönetim müessesesi olduğunu belirten Gül, “tüm muhtar arkadaşlarımızın muhtarlık gününü tebrik ediyor ve kutluyorum. Muhtarın birçok görev ve sorumluluğu var ancak yetkisi yok. Biz, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, birçok şehrin muhtarlar federasyonu ve dernekleri ile beraber Cumhurbaşkanına ve İçişleri Bakanına bir dosya halinde muhtarların yetkisinin artırılıp belediye meclislerinde oy hakkı tanınması yönünde taleplerimiz oldu.” dedi.

“Elâzığ'da depremden sonra kazanılan birçok kazanımda muhtar arkadaşlarımızın payı var”

Elazığ’da yaşanan 24 Ocak depreminden örnekler vererek sahada ne denli etkin rol üstlendiklerine dikkati çeken Gül, Elazığ’a kazandırılan kazanımların birçoğunda muhtarların payının olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Muhtar arkadaşlarımız sağ olsunlar 24 Ocak gecesinden itibaren bugüne kadar hep sahada oldu. Vatandaşı için ne yapabilirim dertlerini ve sıkıntılarını nasıl en aza indirebilirim çalışması ve gayreti içerisinde oldular. Gerçekten vefakâr ve cefakâr bir müessese. Biz hep söylüyoruz, muhtarlık gönül işidir. Karşılık beklemeden yapılan bir iştir. Ama bunu yanında muhtarlığın şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor ki muhtar daha rahat hizmet edebilsin.”

“Haklı taleplerimizin yerine gelmemesi durumunda tepkimizi koyabilecek güce sahibiz”

Deprem sonrasında yaşanan gelişmelere değinen Gül, şöyle devam etti:

“Baştaki ne yaparsa alttaki de onu yapar. Bu süreçte İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu muhtarlara önem verdi. İçişleri bakanı muhtarları dinlediği zaman kurum müdürleri, vali ve diğer yetkililerde dinlemeye başladı. Taleplerimizi almaya başladılar. Yaptığımız toplantılarda muhtar arkadaşlarımız taleplerini rahatça dile getirebildiler. Depremin ilk günleri bir kargaşa yaşanmasına rağmen daha sonra muhtarlarla işlerin daha rahat yürüyebileceği görüldüğünden gerek bakanlar gerek yerel idarecilerimiz muhtarların görüşlerini daha çok dikkate almaya başladılar. Ve talepleri yerine getirmeye başladılar.”

Muhtarların yetki alanının genişletilmesi, ekonomik olarak desteklenmesi ve hak ettiği statüye kavuşturulması hakkında önerilerde bulunan Gül, “Muhtarlarımız nerede ne zaman nasıl konuşacağını nasıl davranacaklarını bilen arkadaşlarımız. Muhtarlarımız bir nevi toplumun kanaat önderleri. Bu anlamda muhtarların rahat çalışabilmesi için maddi yönden rahat olmaları gerekiyor. Mahallelerinde bir hizmet olduğu zaman muhtara danışılarak ve muhtarın bilgisi dahilinde o hizmetlerin yapılmasını istiyoruz. İnşallah, daha iyiye gidecek diye düşünüyoruz.” dedi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir