• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Ruhani'den Afgan barışına destek sözü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi'nin Afganistan'da barış ve istikrar sağlama çabalarının başarıya ulaşacağına dair umudunu dile getiren Cumhurbaşkanı Ruhani, "Afganistan halkının başarılarını sürdürmek için yıllarca süren savaş ve çatışmalardan sonra gerçek bir barışa ulaşması önemlidir ve bu sorunun çözümü siyasi görüşmeler ve müzakerelerdir" dedi.

Yüksek Konsey başkanı Abdullah, barış çabalarındaki son gelişmeler, Doha'daki barış müzakereleri ve diğer bölge ülkelerine yaptığı seyahatlerden söz ederek Afganistan'ın kalıcı bir barış sağlama iradesini vurguladı.

İran medyasına pazar günü verdiği röportajda Abdullah, Afganistan'da devam eden savaşın hiçbir ülkenin çıkarına hizmet etmediğini söyleyerek sözlerine şunları ekledi:

Afganistan'da barış olduğunda Asya ve Güney Asya birbirine bağlanacak, bu nedenle iyi bir geçiş ve ekonomik ilişkiler olacak. Tüm ülkelerin Afganistan'daki barıştan yararlanacağını düşünüyorum. Çözüm olarak geçici veya geçiş hükümeti kurmak düşünülemez. Sonrasında ne olacak? Aslında barış ve barış sürecinin sürdürülebilirliğini ve başarısını sağlayan şeyler tartışılmalıdır.

Ruhani: "ABD başarısız oldu"

Afganistan'da bir saldırgan olarak ABD'nin müdahalesinin ve varlığının bu ülke halkının irade ve görüşlerine uygun olmadığını belirten Ruhani, "Bölgedeki politikalarında başarısız olan ABD hükümeti, kendi seçim çıkarını Afganistan'daki barış görüşmelerinden arıyor" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günlerde Khaf-Herat demiryolunun açılmasına değinen Ruhani, İran ve Afgan demiryollarının bağlantısının iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini güçlendireceğini belirterek "İran, gaz ve petrolü birbirine bağlamaya hazır" olduğunu söyledi.

Abdullah ayrıca İran'a ülkedeki savaş ve çatışma yıllarında Afgan mültecilere ev sahipliği yaptığı için teşekkür ederek "Tahran'a yaptığım ziyaret sırasında İslam Cumhuriyeti yetkilileriyle iyi görüşmeler yaptım ve İran'ın destek mesajını Kabil'e götüreceğim" dedi.

Konsey Başkanı Abdullah, İran'ın desteğiyle Afgan barış görüşmelerinin sonuçlanmasını ve ülkede kalıcı güvenlik ve barışın tesis edilmesini umduğunu ifade etti. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir