• DOLAR 32.597
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2498.61
  • ...
AB Hizbullah`ı Terör Listesine Alıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçen hafta kamuoyuna açıklanan rapora göre Bulgaristan, 18 Temmuz’da İsrailli turistlerin bulunduğu bir otobüse düzenlenen saldırıdan Lübnanlı Hizbullah üyelerini sorumlu tutuyor. Bulgaristan, bu hafta da Lübnan’dan, beş İsrailli turist ile Bulgar otobüs şoförü ve saldırganın öldüğü eylemden sorumlu tutulan iki Lübnanlının iadesini talep etti. Bu soruşturma, Avrupa açısından büyük önem taşıyor. Zira Hizbullah’ın terör örgütü olarak tanımasına yönelik AB üzerindeki baskılar giderek artıyor.

Alman hükümeti, Bulgaristan`daki otobüs saldırısındaki kanıtların kuvvetlenmesi durumunda Hizbullah`ı terör örgütü olarak tanıyacağının sinyallerini verdi. Hrıstiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Dış Politika Sözcüsü Philipp Mibfelder, Hizbullah’ın AB’nin terör listesine alınması için ortada yeterince kanıt olduğu görüşünde. Mibfelder, "Hizbullah Lübnan’da bile devlete karşı bir örgüttür ve İsrail devletine de karşıdır. Ayrıca İran’dan kumanda edilmektedir. Benim şahsi görüşüme göre tüm bunlar bile Hizbullah’ı AB’nin terör listesine almak için yeterli sebeplerdir" diye konuşuyor.

ABD ve İsrail`in baskısı artıyor

AB kriterlerine göre rehin alma veya adam öldürme gibi ağır suç işleyen, halkı sindirme ve bir ülkenin temel yapılarını ciddi bir şekilde istikrarsızlaştırma ya da parçalama amacı taşıyan organizasyonlar, terör örgütü listesine alınıyor. Bu listeye Hamas ve El Kaide çoktan alınmış durumda.

Geçen hafta Washington’un 1995 yılından bu yana Hizbullah’ı terör örgütü olarak tanıdığını anımsatan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, AB’den de bunu istedi. Aynı şekilde İsrail ve Kanada’nın da baskısı sürüyor. Ancak birçok AB ülkesi Hizbullah’ı terör örgütü listesine almaya yanaşmıyor. AB diplomatlarından sızan bilgilere göre Fransa, İtalya, Kıbrıs ve Malta buna sıcak bakmıyor. Almanya’nın ise Brüksel’den bağımsız olarak Hizbullah’ı terör örgütü olarak tanıması da gündemde.

dw


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir