• DOLAR 32.598
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2509.042
  • ...
Brent nedir, Brent petrol ne anlama gelir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Brent petrol, genel olarak piyasaların yakından takip ettiği, dünya petrol piyasasına yön veren yakıttır. Genel olarak ham yakıt için de kullanılır.

Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinen Brent petrolün içeriğinde yüzde 0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent petrolün, işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar.

Petrol Piyasasında geçerli olan ve rafineriler tarafından kullanılan petrol türleri üçe ayrılmıştır. Bunlar;

1-Brent petrol: Kuzey Denizi ‘nden çıkarılan petrole denir.

2-WTI (Western Texas Intermediate) petrolü: Orta Amerika'dan çıkarılan petroldür.

3-Umman petrolü: Orta Doğu ‘dan çıkarılan petrollere verilen isimdir.

Dünya üzerindeki petrol anlaşmalarının üçte ikisi Brent petrol üzerinde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla Brent petrol için en yaygın petrol türü denilebilir.

Brent ham petrol, İskoçya’nın Shetland Havzası adıyla tanınan Kuzey Denizi’nde Brent Petrol Sahası’nda denizden çıkarılmaktadır. Bölgede yaşayan bir kuş türü olan İngilizce’de Brent Goose (Yosun Kazı) olarak adlandırılan kuşun adı tüm bu petrol arama sahası için kullanılan ortak isimdir. Ayrıca “Brent” adının petrol arama sahaları olan Broom (Oseberg), Rannoch, Etive, Ness ve Tarbert isimlerinin baş harflerinin kısaltması olduğu da belirtilir.

Petrol işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı denilen petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Denizden çıkarıldığı için nakliyesi daha kolaydır.

Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir