• DOLAR 32.314
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2279.904
  • ...
Depremzedeler seslerinin duyulmasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Samsat'ın Taşkuyu köyünde ikamet eden köy sakinleri, yaşanan depremin üzerinden geçen uzun zamana rağmen hâlen konteynerlerde yaşadıklarını ve bu sıkıntılarının ne zaman giderileceğini merak ettiklerini dile getirdi.

Yetkililere seslenen HÜDA PAR Samsat ilçe Başkanı Mehmet Dağ, vatandaşın sesinin duyulması ve derhal çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Dağ, "Bildiğiniz gibi yaklaşık dört senedir Samsat ilçemizde iki deprem yaşadık. İlçe merkezinde birinci etapta bazı evler yapıldı ama maalesef ikinci etap ve köylerde hâlen hiçbir şey yapılmamış. Vatandaşımız bu konuda mağduriyetini gelip bize anlatıyor. Bizde sizin aracığınızla yetkililere bu mağduriyeti duyurmaya çalışıyoruz. İnşallah sesimizi duyar ve vatandaşımızın biran önce mağduriyetini giderirler. Köylerde alt yap diye hiçbir şey kalmamış, öğrenciler okula gidemiyor, internet olmadığından dolayı EBA üzerinden de ders takibi yapamıyorlar. Gerçekten çok mağduriyetler yaşanıyor." dedi.

Konteynerlerde sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Dağ, "Depremden bu yana çok sıkıntı çekiyoruz. Kışın konteynerlerde yaşamak zor oluyor. Soba kurulmadığı için ısınma klima ile yapılıyor. Elektrikler sık sık kesildiği için klimalar da çalışmayınca, vatandaşlar  soğuk konteynerlerin içerisinde sabahlamaya çalışıyor. Bu konuda hükümet vatandaşın sesini duymamazlıktan gelmemeli." ifadelerini kullandı.

"Şuana kadar bir çivi çakılmadı"

Depremzede Mahmut Genç, "Yaklaşık dört senedir bu şekilde işin sürmesi çok büyük bir talihsizliktir. Şu ana kadar buraya herhangi bir çivi çakılmadı. Bu da benim kanaatime göre büyük bir talihsizlik. Elazığ, Malatya'ya bak herkes sıfır bina yapmış oturuyor. Orada deprem olmuş burada da olmuş. Burada hane başına bin 500 TL verdiler, orada 45 ile 50 bin TL verdiler. Benim kanaatime göre burada büyük bir haksızlık var. Biz konut kredisi talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Biz devletimizden ev istiyoruz"

Yalnız yaşadığını belirten Zahide Atlı, "Biz ev istiyoruz, bunun dışında bir şey istemiyoruz. Bu konteynerlerin içerisinde ölüyoruz. Bize ya bir an önce ev yapsınlar veya konut kredisi versinler biz paramızı taksit taksit öderiz. Biz devletimizden ev istiyoruz. Konteynerlerde perişan olmuş durumdayız. Bir misafirimiz veya çocuklarımız geldiği zaman oturacak yerimiz yok. Ben tek başıma bu konteynerde yaşıyorum. Ben tek başıma burada ne yapacağım? Yaz aylarında gölgeliklerde oturarak idare etmeye çalışıyoruz ama kış aylarında demirden yapılmış bu konteynerler ısınmıyor, klima da fayda etmiyor." diye yardım talebinde bulundu.

"'Yapacağız' diyorlar gidip kayboluyorlar"

Taşkuyu köyünde ikamet eden depremzede Yusuf Küçük, aradan geçen dört yıla rağmen mağduriyetlerinin giderilmediğine dikkat çekti.

Küçük, "Malatya'da, Çanakkale'de, Van'da deprem oldu bir sene içerisinde yapıldı. Bizim ki dört senedir bir adım atılmadı. Gelen milletvekilleri 'Yapacağız.' diyorlar gidip kayboluyorlar. Bu konuda bize bir dönüş olmadı. Dört senedir bu millet konteynerlerde oturuyor. On nüfuslu bir aile bir konteyner içerisinde oturuyor. Biz yetkililerden 2 yüz hanelik köyümüzün sesini duyup, bu işe bir el atmalarını istiyoruz. Vatandaş olarak gelen su faturalarımızı ödüyoruz. Ödenmediğinde elektrikler kesiliyor fakat Samsat merkez de elektrikler kesilmiyor, elektrik ve su oraya ücretsiz veriliyor." dedi.

Kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini dile getiren Zeki Bozan, "Sıkıntılarımız saymakla bitmez. Milletvekilleri, 'Biz işinizi halledeceğiz.' deyip, yapmadan gidiyorlar. İki üç ay geçiyor gelmiyorlar. Bir diyorlar 'Sizi Adıyaman'a götüreceğiz, size para ödeyeceğiz.' Bir diyorlar, 'Sahabenin bulunduğu alana götüreceğiz.' ortada bir şey yok. Ayrıca telefon operatörleri de çekmiyor. Bundan dolayı öğrenciler, EBA üzerinden ders işleyemiyor. Köyde şu ana kadar hiçbir girişim olmadı. İlk defa siz bizim derdimizi dinlemeye geldiniz. Sıkıntılarımızın yetkililere duyurulmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"İnternetimiz yok, çocuklar EBA'dan ders dinleyemiyor"

Köy sakinlerinden Ziya Küçük ise şunalrı söyledi:

"Sıkıntıları saymakla bitirimeyiz. Çocukların halini görüyorsunuz. Ne internet var ne telefon doğru dürüst çekiyor. Depremin üzerinden dört yıl geçmiş, millet hâlen konteynerde yaşıyor. Konteynerler üç kişilik olarak verildi. Ancak geçen zaman zarfında evlilikler oldu, insanların nüfusu arttı. İnsanlar şu anda konteynerlere sığmıyor. Devletin bu duruma bir çözüm bulmasını istiyoruz. Samsat ilçe merkezinde ihale yapılıyor, ikinci etapta yapılıyor ama köylerde hiçbir şey yok şu an. Sularımız ayda bir ya geliyor ya da gelmiyor, bu anlamda da sıkıntımız var." 

EBA üzerinden ders takibi yapamadığını belirten Ömer Asaf Atlı, "İnternetimiz çekmediği için telefon veya tabletten ders takibi yapamıyoruz. Tabletimiz de yok, tablet dağıtılmasını istiyorum. Depremden dolayı herkes konteynerde yaşıyor. Orada da bir gün elektrik geliyor, bir gün gelmiyor." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir