• DOLAR 32.6
  • EURO 34.776
  • ALTIN 2520.753
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) her sektörde olduğu gibi otomobil sektörünü de olumsuz etkiledi. Fabrikalarda sıfır araç üretimi durma noktasına gelirken yoğun talep nedeniyle ikinci el otomobillerin değeri ise yüzde 100 oranında arttı.

Özellikle geçtiğimiz eylül ayında yapılan düzenleme ile Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) artış olduktan sonra ikinci el satışları daha da arttı. ÖTV'ye gelen zammın ardından ikinci el araçların fiyatlarının hızla artmasının ardından satışlar da durma noktasına geldi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de ikinci el araçlarda fiyat artışı devam ediyor. Kentteki sektör temsilcileri, ikinci el araç piyasasında büyük bir sıkıntıların yaşandığına dikkat çekerek, hem kendilerinin hem de vatandaşların uygun fiyata araç bulmakta zorluk çektiğini söylediler.

Pandemi döneminde fiyatları aniden yükselen ikinci el araç piyasasında son günlerde bir durgunluğun yaşandığına dikkat çeken sektör temsilcileri, bu durumu araçların fiyatının yüksek olmasını bağladı.

İkinci el araç alacak olan vatandaşların uğrak adresi olan oto galerilerde araç bolluğu olduğunu ancak vatandaşların fiyatları yükseldiği için araç alamadığını belirten sektör temsilcileri, pandemiden dolayı ikinci el araç fiyatlarının yükseldiğini ve kolay kolay da düşmesini beklemediklerine dikkat çektiler.

İkinci el araç fiyatları yüksek olduğundan araç alım satımı yapamadıklarını belirten oto galerici esnafı Yasin Yaşar,  ikinci el araç piyasasının büyük bir sıkıntı içinde olduğunu söyledi.

“İkinci el araç fiyatları düşmez”

Araç fiyatlarının her geçen gün arttığına dikkat çeken Yaşar, “Herkes galerici olmuş ve herhangi bir düzenleme de yok. Öğretmen bile araç alım satımı yapıyor. Bu nasıl olacak? Yazık günah biz neden vergi ödüyoruz? 40 bin liralık bir araç bugün 110 bin lira oldu, bu nasıl olacak? İki ortağımız vardı, bu mesleği bıraktı. Bir zamanlar günlük 6-7 tane araba satıyordum ama şimdi ise bir tane bile araç alıp satamıyoruz. Esnaf yavaş yavaş bu işi bırakmaya başladı. Devlet dediğin ilk önce halkını düşünmelidir. Araç fiyatları hiç düşmez. Çünkü Türkiye'de fiyatı yükselen bir şeyin fiyatı hiçbir zaman düşmemiştir. İkinci el araç fiyatlarının da düşeceğini sanmıyorum.” dedi.

“Araç fiyatların düşmesi için sıfır araçların piyasada olması lazım”

Araç fiyatlarında yüzde 100’e kadar varan artışların görülmesi sonrasında ikinci el araç satışlarının da durma noktasına geldiğine dikkat çeken Abdulkadir Özkan, “Araç fiyatlarında bir düşüş olmaz. Fiyatlar daha da yükselecektir. Araç fiyatlarında herhangi bir düşüş beklemiyoruz. Şu an piyasanın durmasını bekliyoruz. Piyasa hareketli olduğundan dolayı piyasa zaten durmaz. Araç fiyatları gittikçe yükseliyor. Bu şekilde de devam eder. Araç fiyatları günden güne yükseliyor. Araç fiyatlarını herhangi bir düşme olmaz. Araç fiyatların düşmesi için sıfır araçların piyasada olması lazım. Şirketlerin araba değiştirmesi lazım. Ama şu an hiçbir şirket araba değiştirmiyor. Çünkü yerine sıfır araç alamıyor. Sıfır araç piyasaya girmeden araç fiyatları düşmez. Önemli olan sıfır aracın piyasaya girmesidir. Şu an sıfır araba yoktur. Bundan dolayı ikinci el araç fiyatları düşmez. Bizde düşmesini beklemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Üç haftadır hiç araç alım satımı olmuyor”

Araç fiyatlarının yükselmesinde ÖTV zammının da etkili olduğunu ifade eden Bekir Özkan da internet üzerinden de araç alışverişinin arttığını ve herkesin galerici olmasından yakınarak, şunları söyledi:

“Piyasada bir belirsizlik var ve herkes mağdur. Esnaf kan ağlıyor. Herkes galericilik yapıyor. Herkes bizim dostumuz ve kardeşimizdir ama herkes kendi işini yapsın. Biz burada araba alıp satamıyoruz. Ailemizin rızkını kazanamıyoruz. Bu duruma geldik. Sadece biz değil ülke bu duruma geldi. Durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Altın, dolar ve euro yükseliyor, herkes mağdur. Piyasanın artık bir durması lazım. Araç alım-satımı devam ediyor ama son üç haftadır hiç araç alım satımı olmuyor ve çok büyük bir durgunluk var. Araç fiyatları durmuyor. Ama kimse bu konuya el atamıyor.”

“Filolarda sıfır araç fiyatları daha yüksek”

İkinci el araç fiyatlarında bir düşme ihtimalinin olmadığını ifade eden Ramazan Kopçak ise “Şu anda bu piyasa çok dengesiz. Bayiler araçlarını filolara veriyorlar. Galericilere araç satmıyorlar. Büyük filolar araçları alıyor. Ama filolarda sıfır araç fiyatları daha yüksek. Örneğin bayide 255 bin TL olan bir araç dışarıda ise 285 TL'ye satılıyor. Her gün araçlar zamlanıyor ve 100 bin TL'ye aldığımız araç 200 bin TL oldu. Artık bizde ne yapacağımızı bilmiyoruz? Araç fiyatları iki katına çıkınca sermayemiz kısıtlanıyor. Satışlarımızda da düşüş oluyor. Her geçen gün zarardayız. Yetkililerin bu duruma bir el atması lazım. Piyasadaki bu yükselişi durdurması lazım. Araç fiyatlarının yükselmesi zararımızadır. Ama piyasada araç fiyatları yüksek. Galericiler para kazanıyor algısı var, böyle bir durum yok. Araç fiyatları tekrar eski haline gelsin bizim için daha iyidir. Sonuç itibariyle araçtan aldığımız bir bedel var. Araç 100 bin TL de olsa 200 bin TL de olsa kâr oranımız bellidir. O yüzden araç fiyatlarının yükselmesi bizim için büyük bir sıkıntı oldu.”şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız