• DOLAR 32.455
  • EURO 34.488
  • ALTIN 2473.992
  • ...
Japonya, bir milyon ton radyoaktif suyu denize bırakacak mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2011'de büyük bir tsunaminin vurduğu elektrik santralini soğutmak için kullanılan suyu da içeren sıvının nasıl atılacağına dair yıllarca süren tartışmalarda sona geliniyor.

Hızlı bir şekilde karar verilmesi gerektiğinin altını çizen Japonya Endüstri Bakanı Hiroshi Kajiyama, suyun imhası konusunda henüz bir karar verilmediğini ancak hükümetin yakında bir karar vermeyi planladığını söyledi.

Hükümetin nihai bir kararın verilmediğini açıklamasının yanısıra çevre ve balıkçılık grupları bu fikre karşı çıkıyor. Japon haber ajanslarına göre, resmi bir kararın ekim ayının sonunda verilebileceği belirtiliyor.

Çevre grupları uzun süredir suyun okyanusa salınmasına karşı olduklarını ifade ediyorlar. Balıkçılık grupları ise tüketicilerin bölgeden ürün almayı reddedeceğini söyleyerek buna karşı çıkıyor.

Ne olmuştu?

11 Mart 2011'de Japonya'da 9.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmesi sonucu 15 metrelik bir tsunami meydana gelmişti. Tesisin soğutma sistemleri arızalanınca tonlarca radyoaktif madde açığa çıkmıştı.

18 bin 500 kişinin öldüğü veya kaybolduğu deprem ve tsunaminin sebep olduğu bu durum, 1986'da Çernobil'den sonra meydana gelen en kötü nükleer kaza olarak kayıtlara geçti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir