• DOLAR 32.519
  • EURO 34.641
  • ALTIN 2489.941
  • ...

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrel ise Türkiye'nin Akdeniz'deki yeni Navtex ilanını ise "üzüntü verici" olarak değerlendirdi.

 Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye’nin Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni araştırma yapmak üzere Yunan adaları kıyılarına göndereceği yolundaki açıklamasından endişe duyuyoruz.” denildi.

AB Konseyi’nin 1 Ekim’de Türkiye’nin AB'nin çıkarlarına ve uluslararası hukuka aykırı, üye ülkelerin egemenlik haklarını ihlal eden tek taraflı adımlardan kaçınması yolunda yaptığı çağrıya atıfta bulunulan açıklamada, “Türkiye'den taahhütlerine uymasını, daha fazla tahriklerden kaçınmasını ve iyi niyetle diyalog iradesini somut taahhütlerle göstermesini bekliyoruz.” denildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugünkü AB Konseyi toplantısında, Türkiye'nin Oruç Reis gemisinin çalışmaları için yayınladığı yeni Navtex ve Maraş’ın açılması konusunun da gündeme geldiğini söyledi.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi bakanlarının konuyu açtığını kaydeden Borrell, Maraş'ın açılmasının karşılıklı güveni zedelediğini, gerginliği artırdığını ve karardan geri dönülmesi gerektiğini savundu. Borrell, KKTC'deki seçimlerin bitmesinin ardından Kıbrıs sorununun çözümü için BM gözetiminde görüşmelerin yeniden başlaması için katkı sunmaya hazır olduklarını aktardı.

Borrell, Türkiye'nin Akdeniz'deki yeni Navtex ilanını ise "üzüntü verici" olarak değerlendirdi. Bunun gerginliğin yeniden tırmanmasına sebep olacağını savunan Borrell, gerginliğin düşürülmesine yönelik çağrılarına devam edeceklerini dile getirdi.

Borrell, Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin neden hala başlamadığına ilişkin soru üzerine, "Bunu bilmiyorum ama hazırlık yapıldığını biliyorum. Diplomatik danışmanlar düzeyinde temaslar olduğunu biliyorum. Hazırlık görüşmeleri yapıldı. Türkiye'nin yeni Navtex ilanından sonra ne olacağını merak ediyorum. Bunun faydalı olmadığını düşünüyorum ama buna rağmen istikşafi görüşmelerin yapılmasını ümit ediyorum." dedi.

AB liderlerinin 1-2 Ekim'deki son toplantılarında Türkiye ile ilişkileri değerlendirdiğini hatırlatan Borrell, Türkiye'nin yeni Navtex duyurusu sonrası gelişmelerin AB liderlerinin 15-16 Ekim'deki toplantısında da ele alınacağı bilgisini verdi.

(EURONEWS)