• DOLAR 32.38
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2325.56
  • ...
Batman Eczacılar Odası: Grip aşıları peyderpey gelecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Soğuk havaların başlamasıyla grip ile Coronavirus’e aynı anda yakalanma endişesinden dolayı grip aşısı olmak isteyen vatandaşlar eczanelere gidip aşı için isim yazdırmaya devam ediyor.

Eczanelere şimdiye kadar hiç olmadığı kadar grip aşısına bir talep olduğunu söyleyen Eczacı Veysi Kutlay, kimi eczanelerde yüzlerce kişinin isim yazdırdığını belirtti.

Eczanelere grip aşısı için ısrarla isim yazdıran vatandaşlara kendilerine gelecek aşıların sınırlı sayıda olduğunu belirten Kutlay, aşıların öncelikli olarak yaşlı ve kronik hastalara verileceğini ifade etti.

“Aşılar peyderpey gelecek”

Ülkeye gelecek aşıların eczanelere eşit bir şekilde dağıtılacağını belirten Kutlay, “Türk Eczacılar Birliğinin bize verdiği resmi rakama göre Türkiye’ye gelmesi öngörülen toplam grip aşısının miktarı bir milyon 500 bindir. Aşıların peyderpey olarak geleceğinden birinci kısmı 440 bin gelecek. Türkiye’de yaklaşık 26 bin 500 eczane bulunmaktadır. İlk gelen aşılar eşit dağıtılacağından eczane başına 15 olarak dağıtılacak. Eczacılar olarak gelen aşıları ilk olarak kronik rahatsızlığı olan ve yaşlı vatandaşlarımıza vereceğiz. Çünkü halk sağlığı açısından sorumluluk bunu gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

“Firmalar yeteri kadar aşı üretememekte”

Grip aşılarının özellikle risk grubu için önemli olduğunu ifade eden Kutlay, “Eczanelerimize grip aşısı için ısrarla isim yazdıran vatandaşlarımız oluyor. Biz kendilerine gelecek aşıların sınırlı olduğunu söylüyoruz. Yine isimlerini yazdırıyorlar. İsim yazdıran vatandaşlara aşıların öncelikli olarak yaşlı ve kronik hastalara verileceğini de söylüyoruz. Biz de isterdik ki ne kadar talep varsa o kadar aşı gelsin fakat aşı üreten firmalar yeteri kadar aşı üretememektedir. Çünkü grip aşısı kolay bir aşı değil üretimi çok zor. Gerekli imkânlar ölçüsünde Türkiye’ye ancak bu kadar aşı gönderebiliyorlar.” dedi.

“Gelecek aşılar talebi karşılamayacak”

Vatandaşların grip ile Coronavirus’e aynı anda yakalanma endişesinden dolayı grip aşısına yoğun talebi olduğunu aktaran Kutlay şöyle devam etti:

“Vatandaşlarımızın endişeleri gribe yakalanıp, Coronavirus zannetme olasılığı veya grip ile Coronavirus’le beraber yakalandıklarında bunun daha zor atlatılma durumu var. Bu çekincelerden dolayı şimdiye kadar hiç olmadığından fazla grip aşısına bir talep oluştu. Bu aşamada maalesef gelecek aşıların talebi karşılayamayacağı yönündedir. Son bahar ve kış mevsimi aylarında vücut direncinin düştüğü aylardır. Normal yıllarda bile gripten dolayı insanlar zaten kendi aralarına mesafe koyuyorlardı. Bunun üzerine Coronavirus eklenince çok daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor.”(İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir