• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Her zamanki gibi "Ateşin Çocukları İnisiyatifi" üstlendi: ORMAN YAKANIN OCAĞI SÖNSÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HATAY

Hatay’daki yangın tüm Türkiye’de üzüntüyle karşılandı.

Tarım ve Orman Bakanı yangının kontrol altına alındığını belirtirken kasıt şüphesi de olduğunu ifade etti. Öte yandan PKK’nin "Ateşin Çocukları İnisiyatifi" adlı bir grubu yangınları üstlendiği iddia edildi. Öte yandan PKK yöneticisi Murat Karayılan’ın geçmişte yaptığı “Onlar da çakmak ve kibritle mücadele edebilir” talimatları gündeme geldi. Sosyal medyadan hem PKK’ye hem de yangını çıkartanlara tepki göstermeyen sözde çevrecilere tepki yağdı.

 “ÇOK CİDDİ KASIT ŞÜPHELERİ ORTAYA ÇIKTI”

Bugün 15 yangın çıktığını belirten Pakdemirli, ”Belen'de çıkan yangınımız farklı farklı noktalarda dün ve bugün gün içerisinde de devam eden yangın. Dün 10.15 saatlerinde çıkan yangına ilk müdahaleyi 10.20, yani 5 dakika içerisinde ilk müdahaleyi yaptık. Yangına bir uçak, 5 helikopter, 188 arazöz, 25 iş makinesi ve bugün yapılan takviyelerle beraber 750 personelin müdahale ettiğini söyleyebilirim. Bu da bizim toplam orman gücümüzün yaklaşık yüzde 10'u."

Meteorolojik şartların da ekipleri zorladığına değinen Pakdemirli, şöyle konuştu: "Hava araçları tabii ki 2 gün boyunca yer yer ve kısıtlı olarak çalıştı. Zaman zaman karşı ateşin kullanıldığı ve meskun mahallelere ve yerleşim yerlerine çok yakın, zaman zaman da tehlikeler yaşadığımız bir yangın.” 

Pakdemirli, Hatay'daki yangınla ilgili şüphelerine değinerek, "Kamuoyunda özellikle son iki günde sosyal medyada olsun, diğer kaynaklarda olsun bu yangının özelinde de çok ciddi kasıt şüpheleri ortaya çıktı. Bunla ilgili de tabii ki Valiliğimiz çok yönlü soruşturmayı yürütüyor. 4 şüpheli gözaltına alındı, bunun 2'si savcı tarafından serbest bırakıldı ve 2 yeni daha şüphelimiz var. Bunlarla ilgili de işlem yapılacak, daha önce de söylediğim gibi valilik ve tüm adli kurumlarımız çok yönlü soruşturmayı yapıyor, devam ediyor, en detaylı şekilde araştırılıyor." diye konuştu.

Pakdemirli, emniyet İHA'larının süreci kontrol etmelerinde büyük fayda sağlandığının altını çizerek, "Tabii beklediğiniz haber, buradaki yangın şu saat itibarıyla tam olarak kontrol altında." dedi.

SAĞLAM: HATAY HALKINA GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİ İLETİYORUM

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam Hatay’da çıkan ve kontrol altına alınamayan yangınla ilgili sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama yaptı. Sağlam, “Hatay'da ormanlık alanlarda çıktıktan sonra rüzgarın da etkisiyle yerleşim yerlerine sıçrayan ve yayılmaya devam eden yangının bir an önce kontrol altına alınmasını temenni ediyor, yangından etkilenen Hatay halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” dedi.

‘HATAY’DAKİ YANGINLARI PKK ÜSTLENDİ’ İDDİASI

Hatay’ın Belen ilçesinde çıkan ve daha sonra kentin birçok noktasına yayılan yangınları, PKK’ye bağlı “Ateşin Çocukları İnisiyatifi” üstlendi.  PKK’nin çıkardığı yangın sonrası binlerce ağaç yanarken hayvanlar da telef oldu. Sosyal medyada hayvanların yandığı görüntüler yürek burktu. Vatandaşlar doğayı hedef alan örgüte sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

PKK, geçtiğimiz senelerde İzmir, Antalya, Muğla gibi kentlerdeki yangınları üstlenmişti. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında İstanbul'da çıkan orman yangınlarını da örgütün üstlendiği belirtilmişti. İstanbul'da Şamlar Ormanı'nı yakmaya çalışırken yakalanan 3 kişi, talimatı PKK’den aldıklarını itiraf etmişti. Yine İstanbul Tuzla'da orman yakmak isterken yakalanan Yakup Akman'ın da PKK ile bağlantısı ortaya çıkmıştı.

"KIYAMETİN KOPACAĞINI BİLSENİZ BİLE ELİNİZDEKİ FİDANI DİKİNİZ" DİYEN HZ. MUHAMMEDİN ÜMMETİYİZ

Sosyal medyada PKK’ye ve yangını çıkartanlara sessiz kalan sözde çevrecilere tepkiler yağarken Peygamber Efendimiz’in doğa ve canlılara olan sevgi ve merhametini içeren hadisler de paylaşıldı. Özellikle "Kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz." Hadisi şerifi paylaşan sosyal medya kullanıcıları İslam dininin doğaya karşı ne kadar hassas olduğunu dile getirdiler.

PKK’NİN ÜSTLENDİĞİNİ GÖRMEZDEN GELDİ ‘KÜRESEL ISINMA’ DEDİ

Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş ise akıllara durgunluk veren bir tweet atarak Hatay’daki orman yangınlarını PKK’nin üstelemesini görmezden gelerek olayı küresel ısınmaya bağladı. Aydıntaşbaş, daha sonra gelen tepkiler üzerine attığı tweeti silmek zorunda kaldı. Aydıntaşbaş yaptığı paylaşımda, “Sadece Hatay değil Suriye ve Lübnan’da orman yangıları. Küresel ısınmanın Akdeniz’e yansıması olarak yorumlayanlar da var.” demişti.

KARAYILAN: SİLAHLARI ÇAKMAK VE KİBRİTTİR

PKK/KCK yöneticisi Murat Karayılan'ın 22 Haziran'da örgüte müzahir bir yayın organı vasıtasıyla örgüt mensuplarına, 'Düşmana karşı sessiz kalmamalı, direnişe geçmeliyiz. Hiçbir genç çaresiz değildir. 2-3 genç bir araya gelerek eylem yapabilir. 'Silahımız yoktur' diyebilirler. Silahları çakmak ve kibrittir. Onlar da çakmak ve kibritle mücadele edebilir' şeklinde talimatlar vermişti.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir