• DOLAR 32.344
  • EURO 35.186
  • ALTIN 2243.822
  • ...
Yemen'de "Kadın ve Çocuk Hakları İhlalleri" konulu konferans düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Konferansta, Mart 2015'te, Suudi öncülüğündeki koalisyonun Yemen'e yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Yemen'de çocuk ve kadınların uğradığı mağduriyetlere değinilirken, yaşanan savaşta Yemenli çocukların eğitiminin de hedef alındığı, buna bağlı olarak trajik ve psikolojik vakaların meydana geldiği belirtildi.

Konferansta, Yemen'de işlenen tüm suçlar ve bunların çeşitli düzeylerde yol açtığı etkilerin belgelenmesi, savaşın durdurulması, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere sivillere yönelik uygulanan kuşatmanın kaldırılması için uluslararası örgütlerin, koalisyon ülkelerine baskı yapması gerektiği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni de saldırıları ifşa etmeye ve faillerini açıklamaya davet eden Örgüt, saldırılardan etkilenen gruplar için adaleti sağlamak, yasal koruma sağlamak, özellikle Yemen'deki çocuklar ve kadınlar açısından saldırgan ülkelerin katliamlarını araştırmak için uluslararası bir komisyonun oluşturulmasını istedi.

Eğitim Bakanlığı'na da çağrıda bulunulan konferansta, geçen yıl Sana'nın Sawan bölgesinde okulun bombalanması saldırısında olduğu gibi, Eğitim Bakanlığından, çocuklara ve kadınlara yönelik benzer suç olaylarıyla nasıl başa çıkılacağı konusunda devlet ve özel okullarda farkındalık oluşturma rolünü üstlenmesi talep edildi.

Savaştan etkilenen çocuklara gerekli psikolojik desteğin sağlaması çağrısında bulunulan konferansta, Yemenli insan hakları ve hukuk kuruluşlarını da, savaş mağdurlarıyla ilgilenmeye ve saldırganlara karşı dava açmalarına yardım etmeye çağırdı.

Konferansın ardından konuşan Yemen İnsan Hakları Bakanlığı Danışmanı Hamid El-Refik, basına verdiği demeçte, "Yemen'de devam eden saldırganlığın bir sonucu olarak Yemenli çocuklar gerçek bir felaket yaşıyor. Saldırgan ülkelerden atılan füzelerin kendilerine ulaşacağı korkusuyla çocuklar okula gitme korkusu yaşıyor ve birçok çocuk bu korkuyla okuldan ayrılmak zorunda kaldı." ifadelerini kullandı.

İntisaf Örgütü Başkanı Sumeyye El-Taifi, "Saldırılar nedeniyle üst üste altı yıldır eğitim süreci aksamış durumda. Öğrencilerin sınıflarındayken doğrudan hedef alınmaları gibi saldırılar eğitimde büyük sorunlara yol açtı." dedi.

El-Taifi, "Pek çok öğrenci, saldırganlığın bir sonucu olarak ortaya çıkan travma da dahil olmak üzere psikolojik olarak olumsuz etkilendi. Bazıları, diğer çocuklarının başına gelenlere tanıklık ettikleri için psikolojik komplikasyonlardan etkilendi. Bazı öğrenciler ise, yaşadıklarını ailelerine aktardıkları için çocuklarından endişe duyan aileler çocuklarını okula göndermeye korkar oldu." ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları Aktivisti Merwe El-Ansi ise, "Yemen'de 2015 yılından bu yana yaşanan insani trajedi, insanlık tarihinin en kötü insani krizlerinden biridir. Uluslararası kuruluşların Yemen'deki kadın ve çocuklarla ilgili raporları felaketin boyutlarını gözler önüne seriyor. Yemenli çocukların çoğu sefil bir yaşam sürüyor ve psikolojik olarak da yaşananlardan oldukça muzdarip bir durumdalar. Kendilerini doğrudan kurtaracak bir müdahalenin olmamasından dolayı da travma yaşıyorlar." dedi.

Yemen'de uluslararası insan hakları yasalarının defalarca çiğnendiğini belirten El-Ansi, Yemen halkının, artık çocuklar ve kadınlar konusunda bu yasalara ve sözleşmelere fazla güvenmediğini dile getirdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir