• DOLAR 32.558
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2428.435
  • ...
Sigarayı bırakın, hayat sizi bırakmadan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Gaziemir Belediyesi ve Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı işbirliğiyle düzenlenen \"Sigarayı Bırakın, Henüz Hayat Sizi Bırakmadan\" isimle seminerde, sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri anlatıldı.

 

Nikotin Bağımlılığı, sağlık üzerine etkileri ve sigarayı bırakma yöntemlerini ele alan Doç. Dr. Raika Durusoy ve Doç. Dr. Aslı Davas, katılımcılara geniş kapsamlı bilgi verdi. Dünya sağlık örgütü (WHO) verilerine göre, 2013 yılında 4.8 milyon kişinin sigara nedeniyle oluşan hastalıklar yüzünden öleceğini söyleyen Doç Dr. Raika Durusoy, \"2025 yılında bu rakamın 10 milyona çıkması bekleniyor. Bunun 7 milyonunun bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde olacağı belirtilmektedir. Tiryakilerin yüzde 25 ile 30`u zamanından önce ölmektedir. Bu oran erkeklerde yüzde 35 kadınlarda ise yüzde 15 olarak belirtilirken, akciger kanserine bağlı ölümlerin yüzde90`ının nedeni sigaradır\" diye konuştu.

 

Doç. Dr. Aslı Davas ise, sigaradaki nikotinin güçlü bir bağımlılık yapıcı madde olduğuna değinerek, şunları aktardı: \" Ülkemizde, yüzde70 oranında sigarayı bırakma olayı neden düşmüyor?\" sorusu ile anne ve babanın içtiği ortamda mutlaka çocukta ileride içmeye başlıyor. \"Sigarayı bırakmak bireysel karardır\" diyen Davas, maddi manevi her yönde zararı olan sigaranın satışlarının sigara firmalarına çok iyi para kazandırmasından dolayı sağlık örgütü yasaklayamıyor.\" (Yunus Şani - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir