• DOLAR 32.494
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2431.985
  • ...
Koronavirüs İhmalleri ve Beklenen Tehlike
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Dünya Covid-19 ile mücadelesini azaltmış görünmektedir. Belki, Sağlık Bakanlıkları çalışmaktadır fakat, sokaklarda durum çok tehlikeli. Türkiye’de çarşılar dopdolu ve sosyal mesafe uygulanmıyor. Maske ihmalleri çok fazla. İstanbul Kapalı Çarşıya girişlerçok gevşek kontrol ediliyor. Bugünlerde bir kaç kere ziyaret ettim, durum gerçekten kötü. Güvenlikçiler girişleri kontrol etmeye yetişemiyorlar. Kapılarda duran birer güvenlik elemanının her ziyaretçinin ateşini ölçmeye gücü yetmez. Aynı şeyi Topkapı müzesinde de görebilirsiniz. Ayrıca, her gün yeni ülkelerin Türkiye seferleri açılmakta ve turist sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Fatih’te, Çarşamba pazarı ise tam bir rezalet. Metroda sabah ve akşam vagonlar tıklım tıklım dolmaktadır sosyal mesafeye kimse dikkat etmemektedir. Tekrar karantinaya mı girmek isteniliyor anlamadım. Fakat, ikinci bir karantina uygulanacak duruma gelirsek Türkiye ekonomisi büyük bir zarar görecektir. Doların durumu ortada ve piyasa durumu da belli.

Ürdün’de Covid-19 çok yayıldı ve Hükümet camileri yeniden kapatmak zorunda kaldı. Geçen Cuma Ürdün’ün başkenti Amman’da Cuma namazı kılınmadı. Zaten ekonomik sıkıntı yaşayan Ürdün Covid-19 konusunda yaptığı büyük ihmal yüzünden yeniden karantinaya girmeye hazırlanıyor. Çünkü, vakalar çok hızlı bir şekilde yükseliyor. Aynı durum Rusya’da da söz konusu. Rusya’da günde 9-10 bin arasında yeni vaka tespit edilirken; Rusya, Türkiye’ye uçak seferlerini arttırmaya devam ediyor. Rusya’ya bağlı Çeçenistan, Dağıstan ve İngüşetya’da durum çok ciddi ama, ay sonuna kadar İstanbul’a uçak seferleri başlayacak. Rusya’da yeniden karantina gündemde fakat, Rus ekonomisi de ikinci karantinayı kaldıramayacak şekilde Covid-19’dan etkilenmiş durumda. Rusya, şimdilik maske takma zorunluluğu getirdi. Rusya’da Covid-19 testi pahalıya mal olmasa vakalar üçe katlanırdı. Test yaptırmak pahalı olduğu için Covid-19 belirtileri olanlar test yaptırmaktan kaçınıyor kendi imkanlarıyla Covid-19 tedavi yöntemlerini uyguluyor.

Azerbaycan ve Ermenistan’daki koronovirüs durumu Rusya’dan farklı değil. İmkanlar olmadığı için yetkililer maske takın demekle yetiniyor. Vakalar ve ölümler tespit edilmiyor ve Dağlık Karabağ savaşı koronavirüsü gündemden çıkardı. Fakat, durum böyle devam ederse yakında çok büyük tehlike ile karşı karşıyaya kalacaklar. Aynı durum Hindistan ve Pakistan’da da yaşanıyor. Mısır ve Kuveyt durumu halka bırakmış gözüküyor. Suudi Arabistan dikkatli davranıyorum derken testler yapmıyor. Geçim derdi ve ülke ekonomisi Covid-19 tedbirlerini ihlal etmeye neden olarak yetiyor. ABD’nin durumu çok kritik. AB ülkeleri yeniden karantina durumunu görüşüyorlar. Tüm devletler ikinci bir karantinaya girmek istemiyor ama, tedbirlerini de sıkılaştırmıyor. Covid-19, insanların çok sabırsız olduklarını ortaya koydu. İşi olan, olmayan herkes dışarda. Tekrar İstanbul’a dönersek, tüm kafeler, restoranlar ve çarşılar dolu. Nargile yasaklanmıştı artık nargileler de satılıyor. Tekrar karantinaya girmek istemiyorsak tedbirlere dikkat etmek zorundayız ve sosyal mesafeyi koruyarak maske takmaya özen göstermeliyiz. Her zorluktan sonra bir kolaylık vardır ama, zorluk imtihanını iyi geçmezsek kolaylık olmayabilir diye düşünüyorum.      

Bu haberler de ilginizi çekebilir