• DOLAR 32.575
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2420.05
  • ...
Batman Barosu’ndan baro seçiminin ertelenmesine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

10-11 Ekim tarihinde Batman Barosu Genel Kurulunun ve organlarının seçiminin yapılması konusunda karar aldıklarını anımsatan Çakan, ancak 2 Ekim tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge uyarınca bir takım etkinliklerin 1 Aralık tarihine kadar ertelenmesine karar verildiği belirtildi.

Çakan, “Bu doğrultuda aynı gün Batman İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararıyla Baroların Genel Kurullarının da bulunduğu etkinliklerin 1 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmesine karar verilmiştir. Aynı doğrultuda Yüksek Seçim Kurulu da karar almış ve bu kararı Merkez Seçim Kurullarına bildirmiştir. Bu gelişmeler Yönetim Kurulunda değerlendirilmiş akabinde üç Başkan adayı ile biraya gelinerek yapılacaklar konusunda durum değerlendirmesi yapılarak İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı aleyhine İdare Mahkemesine iptal davası açılması, Merkez ilçe seçim kurulu kararına itiraz edilmesi ve 10 Ekim tarihinde Baro Başkan adayları ile birlikte basın açıklaması yapılması konularında ortaklaşılmıştır.” dedi.

Kararın iptaline ilişkin itirazda bulunduklarını söyleyen Çakan, “Bu doğrultuda 4 Ekim tarihinde Baro Başkanı ve Baro Başkan adaylarının ortak imzaları ile Batman İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı aleyhine yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açılmış ve yine Merkez İlçe Seçim kurulunun kararı aleyhine tam kanunsuzluk gerekçesiyle Yüksek Seçim Kuruluna itirazda bulunulmuştur. Ancak, bu açıklamanın yapıldığı saate kadar açılmış bulunan iptal davasından ve itirazdan henüz bir sonuç alınamamıştır. Ne yazık ki 10-11 Ekim tarihinde Batman Barosu Genel Kurulu, Baro Başkan, Yönetim ve diğer Organ seçimlerini yapamamaktayız.” diye konuştu.

“Genelge kanundan üstün değildir”

Açıklamasının devamında Çakan şunları söyledi: “Özellikle belirtmek isteriz ki kanunla düzenlenmiş bir konuda genelge ile değişiklik yapamazsınız, hukukun en basit kurallarından biri de normlar hiyerarşisidir. Genelge kanundan üstün değildir. Dolayısıyla İçişleri bakanlığı genelgesi ve genelgeye dayanarak alınan İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı Avukatlık Kanunundan üstün olmadığı gibi kanun ile yapılması gereken seçimlerin ertelenmesi genelgeye konu edilemez. Bu erteleme kararı açıkça kanuna aykırıdır. Kaldı ki, Batman İl Hıfzısıhha Kurulu Siyasi Partilerin Genel Kurulularının yapılması konusunda karar almışken Baro Genel Kurullarının yapılması konusunda erteleme kararı vermesi akıl ve izanla açıklanamaz.”(İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir