• DOLAR 32.541
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2430.829
  • ...
4. Yargı Paketinin İçeriği Belli Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a bugün sunulacak 4. Yargı Paketi`nin ayrıntıları belli oldu.

Edinilen bilgilere göre 22 maddeden oluşan paketin en önemli düzenlemelerinden birisi "şiddet" kriteri. Şiddet içermeyen düşünceler, suç kapsamı dışına çıkarılıyor. Paketin en önemli ayağı olan "terör örgütü propagandası" suçunun yeniden tanımlanması da şiddet kriterine göre düzenlendi. Buna göre, şiddet işleme, şiddeti övme ve şiddeti teşvik haricindeki eylemler suç olmayacak. Propaganda suçundan ceza verilmesi için zanlının, şiddeti bizzat işlemesi, övmesi ya da teşvik etmesi gerekecek. Pakette, Terörle Mücadele Kanunu`nun "Terör Örgütleri" başlıklı ve "terör örgütlerinin propagandasını yapma" suçu içerikli 7. maddesinin sonuna, hâkimsavcıların uygulamadaki inisiyatifini daraltacağı değerlendirilen şu hükmün konması planlanıyor: "Şiddeti açıkça övmeyen ve açıkça teşvik etmeyen söz ve eylemler bu kanun kapsamında cezalandırılmaz."

ÖRGÜT ÜYELİĞİ

Pakette, özellikle KCK davası tutuklu ve hükümlülerinin önemli bir bölümünü yakından ilgilendiren TCK`nın 220`nci maddesinin 6`ncı fıkrasının yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Başbakan Erdoğan`a bu fıkra için 5 ayrı alternatif sunulacak. Yasayı uygulayacak hâkim-savcılar açısından farklı sonuçlar doğurabilecek bu fıkra üzerindeki alternatifler şu çatı altında toplanıyor: "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına şiddet unsuru içeren eylemlerde bulunanlar da örgüte üye olmak suçundan cezalandırılır." Paketteki genel mantığı anlatan bu düzenleme, mevcut TCK`da şu haliyle yer alıyor: "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan dolayı cezalandırılır."

VİCDANİ RED YOK

Daha önce 4`üncü Yargı Paketi kapsamında yeniden ele alınacağı ifade edilen "Vicdani Ret" hakkına ilişkin maddelerin paketten çıkartıldığı öğrenildi. Paket kapsamında daha önce görüşülen uzun tutukluluk ve yargılama sürelerini kısaltacak bazı önemli düzenlemeler de hayata geçirilecek.

Düzenlemenin bir af gibi algılanmaması için propaganda suçu tanımlanırken düzenlemenin bir affa dönüşmemesi için bariyerler konulacak. Buna göre KCK tutuklularının serbest kalması için sadece suç işlememiş olmaları yetmeyecek.

Paketle işkence ve kötü muamele suçları için zaman aşımı da kaldırılacak. Türk Ceza Kanunu`nda "suçu ve suçluyu övmeye" dönük düzenlemeler de pakette yumuşatılıyor.

Halkı askerlik hizmetinden soğutmayla ilgili suça hapis cezası da kaldırılacak. Halen 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası olan bu suçun karşılığı, adli para cezasına dönüştürülecek.

Adli yardım talebi reddedilenler, artık karara itiraz edebilecek. İstendiği takdirde duruşmalı inceleme yapılacak.

Düzenleme, Başbakan Erdoğan`a bugün sunulacak.

sabah

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir