• DOLAR 32.592
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2510.01
  • ...
Mühendise Belge Yerine Başörtüsü Yasağı Tebliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Üye olma zorunluluğu bulunan odaya `İstihdamı Zorunlu Personel Belgesi` almak için başvuran Şahan, başörtülü fotoğrafının kabul edilmemesiyle şaşkınlık yaşadı. Oda, mühendise, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB)`nın genelgesini dayanak göstererek, yasağı meşru gösterdi. Karşılaştığı yasağa bir anlam veremediğini ve özel bir kurumda çalışmasına rağmen hala başörtüsü yasağıyla karşılaştığına şaşırdığını söyleyen Şahan, konuyla ilgili hukuki mücadele başlatıp, savcılığa suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Türkiye`de mühendis odalarının başörtüsü yasağı, yaşanan tüm gelişmelere rağmen devam ediyor. Mühendislerin başı açık fotoğraf göndermeleri konusunda ısrarcı olan bazı odalar, anayasanın ilgili maddelerini öne sürerek yasağı meşru göstermeye çalışıyor. Daha önce Kahramanmaraşlı gıda mühendisi Esra Bakır, mesleğe adım atar atmaz aynı yasakla karşılaşmış, Bursa`da yüksek inşaat mühendisi Nurten Topaloğlu da `Serbest İnşaat Mühendisliği Belgesi`ni almak için sıkıntılı bir süreç geçirmişti. En son gıda mühendisi Betül Koç da Gıda Mühendisleri Odası`na üye yapılmamıştı. Başörtüsü ile ilgili son yasakla Gaziantep`te kimya mühendisi olan Sibel Şahan da karşılaştı. Fırat Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden 1997 yılında mezun olan ve aradan geçen dönemde çeşitli yerlerde çalışan Sibel Şahan, son olarak Gaziantep`te gıdalar için ambalaj üretimi yapan bir fabrikada işe başladı. Kimya Mühendisleri Odası`na üye olması ve aynı odadan `İstihdamı Zorunlu Personel Belgesi` alması gereken Şahan, başvuru için işlemleri başlattı.

İlk olarak Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlığı`na müracaat yapan mühendis, daha sonra genel merkezden başörtülü fotoğrafının kabul edilemeyeceği yönünde cevap aldı. Konuyla ilgili nasıl bir yol izlenmesi gerektiği yönünde Ankara`dan cevap bekleyen Şahan`a, TMMOB`nın genelgesinde yer alan, anayasanın yönetmelikler ve laiklik niteliğinin korunması yönündeki maddeleri öne sürülerek, yasağın meşru olduğu yönünde beyanda bulunuldu. Yapılan açıklamada, fotoğrafın açık, sakalsız ve düzgün bir kıyafetle çekilmiş olması gerektiğinin, odalara duyurulduğu açıklandı. Karşılaştığı durum karşısında hem üye olamayan hem de `İstihdamı Zorunlu Personel Belgesi` alamayan Şahan, olayın hukuki olarak mücadelesini vereceğini, savcılığa suç duyurusunda bulunacağını belirtti. 3 çocuk annesi olan Şahan, "Oda başörtümü problem yaptı. Şu an gereken belgeyi alamıyorum. Benim durumumda olanları ve geçmişte de başörtüsünden dolayı mağdur olanları düşünerek, bu olayın peşini bırakmayacağım. Benden sonra gelenlerin rahat etmesi için yasakçı zihniyetle hukuki olarak hesaplaşacağız. Gerçekten de 2013 yılında başörtüsünün, özel sektörde olmamıza rağmen karşımıza problem olarak çıkması akıl alır gibi değil. Bu olayın arkasında yılmadan duracağız ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağız." diye konuştu.

CİHAN

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir