• DOLAR 32.342
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2322.298
  • ...

KOCAELİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Kocaeli, ocak-eylül döneminde en fazla ihracat yapan iller arasında 8 milyar 271 milyon 372 bin dolarla İstanbul ve Bursa'nın ardından üçüncü sırada yer aldı.

Normalleşme süreciyle kayıplarını telafi eden kent, eylül ayında 1 milyar 225 milyon 89 bin dolarlık dış satıma imza attı. Bu tutar, ocak ayından bu yana Kocaeli'nin aylık bazda gerçekleştirdiği en yüksek ikinci ihracat performansı oldu.

İHRACATI OTOMOTİV VE KİMYA OMUZLADI

Ülkenin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş ile Ford Otosan, Hyundai Assan ve Honda Türkiye gibi firmalara ev sahipliği yapan Kocaeli'nin ihracatında otomotiv ve kimya sektörünün önemli payı bulunuyor. Kentin 9 aylık ihracatının yüzde 68'ine denk gelen 5 milyar 623 milyon 163 bin dolarlık kısmı, otomotiv ve kimya sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar gerçekleştirdi.

Ford Otosan, Hyundai Assan, Honda Türkiye ve Anadolu Isuzu'nun üretim tesislerinin bulunduğu kentin ihracatında ilk sırayı otomotiv sektörü aldı. Söz konusu dönemde Kocaeli'nin otomotiv ihracatı, 3 milyar 706 milyon 110 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

Ülkenin en büyük sanayi kuruluşu olan Tüpraş'ın yıllık 11 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip İzmit Rafinerisi ve yıllık yaklaşık 4,5 milyon ton siyah ürün işlenen Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ile irili ufaklı madeni yağ ve boya tesisine ev sahipliği yapan kentin ihracatında kimya sektörü ikinci sırada yer aldı.

Kentin kimyevi madde ve mamulleri ihracatı, bu dönemde 1 milyar 917 milyon 53 bin dolar oldu.

Kaynak, AA