• DOLAR 32.536
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2493.286
  • ...
SON DAKİKA
Rusya'nın Kırgızistan'a istikrar getirme yükümlülüğü varmış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kırgızistan'da 4 Ekim'de yapılan genel seçimlerde oy satın alındığına dair iddialar üzerine başlayan protesto gösterilerine Moskova'dan tepki geldi.

Ülkedeki durumu "keşmekeş ve kaos "olarak tanımlayan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Kırgızistan'da hükümetin tamamen yıkılmasını önlemek için Rusya'nın güvenlik anlaşmasından doğan yükümlülükleri bulunduğunu belirtti.

Rusya'nın yükümlülüklerimiz var dediği şey ise 2002 yılında Rusya öncülüğünde Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan tarafından kurulan askeri ittifak...Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü(CSTO) denilen ittifaka göre  "bir üye devlete yapılan saldırı tüm üye devletlere yapılmış bir saldırı olarak değerlendirilecek" prensibiyle hareket ediliyor.

Bu madde Azerbaycan'ın Ermenistan karşısında rahat hareket etmesini engelleyen bir madde olsa da maddenin Kırgızistan seçimleri için yorumlanması Rusya'nın Orta Asya'daki sömürüsünü sürdürme ve işbaşına getirdiği kukla liderleri orada tutma stratejisinin bir devamı olarak okunuyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir