• DOLAR 32.556
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2430.07
  • ...

Koronavirüs pandemisi döneminde uzaktan ya da evden çalışmanın masrafları tuvalet kağıdından çay kahveye, ilave doğalgaz, elektrik, su, internet tüketiminden masa-sandalyenin aşınmasına kadar uzanıyor.

En az günde 2 euro ödenmeli
Bunlar cüzdan üzerinde ek yük oluştururken, işyerindeyken çalışanın aklına gelmeyen bazı masraflar için Hollanda hükümetine bağlı aile finansmanı kurumu NIBUD günde 2 euro (2.4 dolar) fatura hesapladı.

NIBUD'a göre bunun patronlar tarafından ödenmesi gerekiyor.

NIBUD yetkilisi Gabrielle Bettonville, 'kelimenin tam manasıyla hesaplamalarının sıradan bir evde kaç çay kaşığı olduğunu saymaya dayandığını, oradan toplam masraflara varmakta zorlanmadıklarını' söyledi.

Ancak evin ısıtılması, su faturası ve hatta ses geçirmezlik masrafları hesaba katıldığında günde 2 euro hesabının kabarması gerekiyor.

2 euro hesabı, yeni mobilya, bilgisayar, telefon ve diğer cihazları da kapsamıyor.

NIBUD, bunlar çalışanlar için elzemse masraflarının da işveren tarafından karşılanması gerektiğini belirtti.

Hükümetten bürokratlara 363 euro Kovid-19 primi
Nitekim araştırmayı temel alan Hollanda hükümeti, marttan beri evden çalışan bürokratlara 363 euro Kovid-19 primi ödemeye başladı.

Pandemi hafiflediğinde bile çalışanların işyerine dönmek için can atmayacağını hesaba katan diğer ülke hükümetleri de evden çalışma gerçekliğine kendilerini uyarlama çabasında.

İspanya'da işverenlere çalışanın evinin işyeri olarak kullanılmasının ve cihazlarla donatılmasının masraflarını ödeme zorunluluğu getirildi.

Almanya'da uzaktan çalışanların haklarıyla ilgili yasa tasarısı üzerine tartışmalar yürütülüyor.

Fransa'da evden çalışanların çalışma saatleri dolduğunda e-postalara bakma zorunluluğu olmadığına dair yasa çıkarıldı.

Britanya'da pandemi sırasında evde çalışmak için gereken donanımın satın alınmasına vergi indirimi getirme işareti verildi.

Hollanda'da evden çalışan herkesin NIBUD'un belirlediği çizgide tazminat almasını savunan en büyük sendika FNV'den Jose Kager, Mark Rutte'nin başbakanlığındaki hükümetin evden çalışmanın masraflarının karşılanması yolunda iyi bir örnek ortaya koyduğunu söyledi.

ABN Amro Bankası, eve işyeri donanımının masraflarını ödüyor
Hollanda'da çalışanların yüzde 80'i, toplu sözleşme kapsamında.

ABN Amro Bankası, bundan böyle işyerinde en fazla haftada 3 gün çalışılacağı öngörüsünden hareketle, çalışanların işyerindeki donanımı evlerinde oluşturmalarının masraflarını ödüyor. Ancak diğer rutin masrafları ödeyip ödemeyeceği, soru işareti.

İşverenlerin çoğu evde çalışma masraflarını ödemeye karşı
Pek çok işveren de pandemi nedeniyle ekonomi durmuşken çalışanların masraflarından ilave ödeme çıkarılmasına 'saçmalık' gözüyle bakıyor.

Hollanda İşverenler Derneği Sözcüsü Jannes van der Velde, NIBUD'u çalışanların işe evde olmaktan elde ettikleri faydaları hesaba katmamakla eleştirdi.