• DOLAR 32.602
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2492.838
  • ...

Baltık bölgesi projesinin tüketicilerin menfaatlerine aykırı olduğunu açıklayan resmi organ, adil rekabetin yeniden düzenlenmesi amacıyla Gazprom ve ortaklarına finansman anlaşmalarına son vermesi için 1 ay süre tanıdı. Söz konusu ceza şirketin yıllık gelirinin yüzde 10'una denk gelirken maksimum seviye olarak değerlendiriliyor.

Varşova'da UOKiK'in başındaki isim Tomasz Chrostny, Çarşamba günkü açıklamasında "Nord Stream 2'nin inşaatı piyasa regülasyonlarının açık bir şekilde ihlali. Tüketiciler için doğal gaz fiyatları adil rekabetin bir sonucu olmalı. Nord Stream 2 bir kez faaliyete geçtiğinde doğal gaz fiyatları büyük bir ihtimalle artacak ve arzın sekteye uğraması riski var." dedi.

Polonya, Rusya'dan Avrupa'nın en büyük enerji pazarı Almanya'ya doğrudan bağlanan hattın genişletilmesine uzun bir süredir karşı çıkarken, Avrupa'nın Rus enerjisine olan bağımlılığını artıracağının altını çiziyor.

Rus enerji şirketinin Moskova'da işlem gören hisseleri yüzde 0.8 düştü. Gazprom'un ortakları ise UOKiK'ten 234 milyon zloti ceza aldı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, geçen ay Polonya hükümetinin Almanya'ya projeyi durdurması için baskıyı artırdığını söylemişti.

Gazprom'un Baltık Denizi boru hattı projesinin sahibi olmasına karşın 9.5 milyar euroluk maliyetin yarısı Engie, Royal Dutch Shell Plc, Almanya'dan Uniper SE, Wintershall AG ve Avusturyalı OMV AG tarafından finanse ediliyor.

Bloomberg