• DOLAR 32.576
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2496.486
  • ...
Kapalı Maraş tekrar açılıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1974 öncesi Akdeniz'in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş,  Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran "Yeşil Hat" tampon bölgesine dahil edildi. İçerisinde BM'ye ait bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisinde ise altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne orduevi yapılması için tahsis edildi.

Annan Planı'na göre kapalı Maraş, Rum tarafının denetimine bırakılacaktı. Ancak yapılan referandumda Annan planı Kıbrıs Türk'lerince kabul edilmesine rağmen, Kıbrıs Rumları tarafında reddedilince, bu gerçekleşmedi.

KKTC'de Kapalı Maraş sahilinin tekrardan açılmasına Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Yunanistan'dan tepki geldi.

Birleşmiş Milletler, karardan endişe duyulduğunu belirtti. BM, "Ada'da gerginliği artıracak, diyalog ve müzakerelerin başarılı olmasına gölge düşürecek, tek taraflı eylemlerden kaçınılması'' çağrısı yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, kararın Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatma çabalarını daha karmaşık hale getirebileceğini söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yunanistan, Türkiye'nin Maraş sahiline giriş iznini genişletmesine ilişkin kararını kınıyor" ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir