• DOLAR 32.601
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2496.07
  • ...
DSÖ: Koronavirüs aşısı yıl sonuna kadar hazır olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen "Kovid-19 ile mücadele özel oturumu"nda konuştu.

Ghebreyesus, aşı konusunda umutlu olduğunu ifade ederek, "(Kovid-19 için) aşılara ihtiyacımız olacak ve bu yılın sonuna kadar bir aşıya sahip olabileceğimizi umuyoruz" dedi.

Dünya genelinde yaygın bir aşılama kampanyasının ne zaman başlayacağına ilişkin ise detay vermeyen Ghebreyesus, her konuşmasında olduğu gibi yine "küresel dayanışma" çağrısında bulundu.

Ghebreyesus, Kovid-19 aşıları üretildikten sonra ülkelere eşit dağıtımını sağlamak için dünya liderlerine siyasi kararlılık çağrısında bulundu.

2021 SONUNA KADAR 2 MİLYAR DOZ AŞI DAĞITILACAK

DSÖ öncülüğündeki COVAX küresel aşı merkezinde 9 farklı deneysel koronavirüs aşısı üzerinde çalışılıyor ve 2021 sonuna kadar 2 milyar dozun dağıtılması planlanıyor.

Şu ana kadar COVAX merkezine 168 ülke katıldı ancak Çin, ABD ve Rusya katılımcı ülkelerin arasında bulunmuyor.

TÜRKİYE’DEKİ AŞI ÇALIŞMALARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs ile ilgili yerli aşı çalışmasının yürütüldüğü Tekirdağ'daki laboratuvarda incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Koca ile video konferans yöntemiyle görüşmüştü.

Bakan Koca, görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi vererek şu ifadeleri kullanmıştı:

Bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Özellikle Covid-19 ile ilgili Türkiye'de 13 aşı çalışmasının yapıldığını biliyorsunuz. Bu aşılardan bir tanesi de Erciyes Üniversitesi ve Bakanlığımız tarafından desteklenen Aykut Özdarendeli hocamızın aylardır üzerinde çalıştığı bir aşının dün hayvan çalışması başarıyla tamamlandı.

Preklinik çalışması bu şekilde bitmiş oldu. İnsan çalışması safhasına gelmiş olduğunu müjdelemek istiyorum.

Bu haberler de ilginizi çekebilir