• DOLAR 32.338
  • EURO 35.134
  • ALTIN 2302.013
  • ...
Anne sütünü arttırmak için bebeğin sık sık emzirilmesi gerekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeni doğum yapan birçok annenin, sütünün yeterliliği konusunda kaygıya kapılarak sütünün bebeğine yeterli gelmediğini ve onu yeterince besleyemediğini düşündüğünü söyleyen Dai, "Eğer bebeğinizi emzirmezseniz, süt üretmek için yeterli uyarım olmaz, süt üretimi için gerekli hormonlar salgılanmaz ve süt üretimi azalır. Bebekte yeterli kilo kazanımı olmuyorsa ve gelişme, büyüme geriliği gibi işaretler bulunuyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekir." dedi.

Tiroid seviyesi, anemi, diyabet, hormonal dengesizliklerin yetersiz süt üretimine neden olabileceğini belirten Dai, annelerin kullandığı bazı soğuk algınlığı ve alerji ilaçlarının, östrojen içeren doğum kontrol haplarının da süt üretimini azalttığını söyledi.

"Doğru emzirdiğinizden emin olun"

Bebeğine sütünün yeterli gelip gelmemesi konusunda endişeye kapılan yeni annelere tavsiyelerde bulunan Dai, “Anne sütünü arttırmak için bebeğinizi sık sık emzirin. Sık emzirmek vücudunuzu uyararak daha çok süt üretmesini sağlar. Bebeğinizi emzirirken süt akışını hızlandırıp süt kanallarını boşaltmak için elinizle baskı yapın. Akışın azaldığını, sütün azaldığını hissettiğinizde diğer taraftan emzirmeye başlayın ve aynı hareketi tekrarlayın.” diye konuştu.

"Emzirme sırasında mümkün olduğunca göz ve ten teması kurun"

İki emzirme arasında veya emzirme sonrası sütün tam boşalmadığı hissedildiğinde sütün sağılması gerektiğini belirten Dai, "Bebeklerin emmeye alışmasını sağlayabilmek için hemen emzik kullanımına yönelmek yanlış. Emzirme sırasında mümkün olduğunca göz ve ten teması kurun. Emzirirken uyanık olmasını sağlayın. Bunun için başına, ayaklarına ve ellerine masaj yapabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

"Süt üretimini arttıran besinler kullanılabilir"

Yeterli beslenmek ve bol su içmek dışında süt üretimini arttıran kesin bir besin olmadığını hatırlatan Dai, "Yulaf, arpa, sarımsak, denizotu, darı, papaya, balkabağı, susam yağı, badem, malt içeren alkolsüz içecekler, dereotu, fesleğen, şevketibostan, rezene, çemen, devedikeni, ahududu yaprağı ve ısırgan otunun anne sütünü artırıyor. Bebeğin yeterli kilo alamadığı düşünülüyorsa ve bebekte büyüme ve gelişme geriliği varsa mutlaka çocuk doktoruna danışılmalıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir