• DOLAR 32.489
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2433.765
  • ...
Enver Sedat suikastı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır'da Hüsnü Mübarek'ten önceki Cumhurbaşkanı olan Enver Sedat'ın ölümünün üzerinden 39 yıl geçti. Enver Sedat, Mısır Kralı Faruk'a karşı 23 Temmuz 1952'de yapılan darbeye katılarak siyaset alanında kendini tanıtmış, 1960-1969 yılları arasında meclis başkanlığı yaptıktan sonra 5 Kasım 1970'te başkan Cemal Abdunnasır'ın ölümü üzerine onun yerine cumhurbaşkanı olmuştu.

Enver Sedat, Mısır'ın Manûiye eyaletine bağlı Mit Ebul Kûm köyünde doğdu. İsmi Enver Paşa'ya atfen verildi. 1936 yılında askeri okuldan mezun olduktan sonra, Mısır ordusunun çeşitli kademelerinde görev yaptı. 1952 yılında, yakın çalışma arkadaşı Cemal Abdunnasır'la beraber, Kral Faruk'u devirdikleri "Hür Subaylar" darbesine katıldı. Darbeden sonra, kısa bir süre Muhammed Necib'in cumhurbaşkanlığının ardından başa geçen Cemal Abdunnasır'ın yardımcısı oldu. 1960-1969 yılları arasında Mısır Meclis Başkanlığı görevini yürüttü.

Abdunnasır 1970'de ölünce, onun yerine Mısır Cumhurbaşkanı oldu. 6 Ekim 1981'de bir askeri tören sırasında öldürülene kadar, 11 yıl Mısır Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

Sedat, 1973 yılında meydana gelen Yom Kippur Savaşı'ndan sonra 1975'te Sovyetler Birliği ile ilişkileri kesmiş ve İsrail'le, Kudüs'ü ziyaret ettiği 19 Kasım 1977 tarihinden itibaren iyi ilişkiler geliştirmiş, 17 Eylül 1978'de ABD'nin arabuluculuğunda, İsrail'le masaya oturarak, Camp David Sözleşmesini imzalamıştı. Bu antlaşma ile, İsrail tarafından Altı Gün Savaşı'nda ele geçirilen Sina Yarımadası, Mısır'a geri verilmiştir. Barış çabalarının sonucu olarak, Menahem Begin ile birlikte 1978 yılı Nobel Barış Ödülünü almıştı.

1981 yılında, Mısır'ın bağımsızlığının kutlandığı tören sırasında silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Sedat'a yönelik suikastin başını, Mısır İslami Cihadı mensubu Halid el İslambuli çekiyordu. Resmi geçit töreni sırasında askeri konvoy içinde bulunan Teğmen Halid el İslambuli tarafından kaskının içine gizlenen önce el bombaları atılmak suretiyle, Sedat'a, üst düzey komutanlara ve diğer seçkin yöneticilere saldırıldı, daha sonra ise otomatik silahlarla platformun önüne gelinerek platformda bulunanlar tarandı.

Saldırı esnasında Sedat'ın, aracından ilerleyerek platforma doğru yönelen askerleri, resmi geçit töreninin bir parçası sandığı belirtildi. Sedat'ın yeğeni Talat Sedat konuya dair şunları söylüyor: "Başkan, platforma yaklaşan katillerin gösterinin bir parçası olduğunu sandı, bu sebeple ayağa kalkarak onları selamladı."

İslâmbûlî'nin attığı bombalardan yalnızca biri patlasa da, oluşan kaos saldırganlara yetti. AK-47 tüfeklerinin şarjörleri bitene kadar ateş açan saldırganlardan biri öldürülürken üçü sağ yakalandı. Bu saldırı sırasında Enver Sedat'a onlarca kurşun isabet etti.

Saldırıda Sedat'ın yanısıra, aralarında Küba büyükelçisi, Ummanlı bir general, Kıpti Ortodoks bir piskopos ve Mısır Merkezi Denetleme Ajansı başkanı Samir Hilmi'nin bulunduğu 11 kişi öldürüldü. Hüsnü Mübarek, İrlanda Savunma Bakanı James Tully ve ABD'li dört irtibat subayı da dahil olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı.

Sedat suikastinin failleri, 1982 yılının Nisan ayında kurşuna dizilerek idam edildi. Saldırının fetvasını, daha sonra ABD tarafından hapse atılacak ve 24 yıl sonra hapiste yaşamını yitirecek Ömer Abdurrahman'ın verdiği iddia edildi. Enver Sedat'ın mezarı Kahire'de, öldürüldüğü tören alanının hemen karşısındaki Meçhul Asker anıtının altında bulunuyor.

kaynak;  Dünya Bülteni, Mepa News

Bu haberler de ilginizi çekebilir